Objavljen novi roman Balše Brkovića: Uzbudljivo putovanje u prošlost...

Recenzent Aleksandar Bečanović ističe da “Aurora” po mnogo čemu predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture

8526 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Novi roman Balše Brkovića ”Aurora” tek je izašao iz štampe u izdanju izdavačke kuće “Nova knjiga” iz Podgorice, a uskoro će se naći i pred čitaocima u njihovim knjižarama.

Recenzent Aleksandar Bečanović ističe da upravo “Aurora” po mnogo čemu predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture.

Podsjećajući na njegove prethodne romane “Privatna galerija”, “Paranoja u Podgorici” i “Plaža Imelde Markos”, Bečanović opaža da su motivi, teme, detalji, koji su prisutni u njima, već doživjeli izuzetan stepen kreativne realizacije, a ovdje dodatno stilizovani i obogaćeni...

”Zbog čega ‘Aurora’ može da funkcioniše, čak i u nekom naknadnom osvrtu, kao tačka u kojoj se briljantno sustiču glavne autorske preokupacije, dok je prepoznatljiva piščeva narativna pozicija - koja majstorski spaja ‘lakoću’ pripovijedanja i ozbiljnost izvučenih poenti - još zrelija i preciznija”, naglašava Bečanović.

Brković čitaoce vodi na uzbudljivo putovanje u prošlost koja se desila ili u onu prošlost koja je mogla da se desi, ističe Bečanović i dodaje da autor kao pouzdan vodič koristi narativne strategije koje kao da je preuzeo iz posebno inspirativnih šahovskih partija.

Brković
Brkovićfoto: Savo Prelević

Slikovito i filmično opisane scene, autentični karakteri, originalni i interesantni dijalozi, lijepa naracija, uz strast prema šahu i fudbalu, jednako i umjetnosti, ali i vanvremenske likove poput Tina Ujevića, Radovana Zogovića, Milovana Đilasa, šahiste Bore Kostića, mitropolita Dožića, pa i niz drugih, stvarnih ili izmaštanih, doprinose kreiranju duha i atmosfere Podgorice tokom tridesetih godina prošlog vijeka.

”Kao i prethodna tri romana, i ‘Aurora’ je roman o Podgorici, o gradu koji Brković uvijek profiliše kao topos koji stoji na granici mitskog i realnog, dovoljno stvaran da identifikujemo njegove konture i likove, dovoljno fantastičan da shvatimo da, ipak, iza svega stoji piščeva deskripcija, vizija i imaginacija. No, za razliku od ‘Privatne galerije’ i ‘Paranoje’ u Podgorici koji su smješteni u savremenu Podgoricu, ‘Aurora’ gleda unazad u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka: taj se grad otkriva u Brkovićevom romanu na neočekivan, drugačiji način (između ostalog, i uz pomoć šaha i fudbala), ali istovremeno nam pisac ostavlja i dovoljno indikativnih tragova da zapazimo iste one ambivalencije, probleme i dileme koji su karakteristične za naše vrijeme”, primjećuje Bečanović.

Prateći radnju koja obuhvata niz različitih događaja jedne romansirane svakodnevice, kroz kadrove koji čitaoca izmještaju iz prostora u prostor, upoznaje se plejada ličnosti, uz nezaobilazne oriđinale, intelektualnu elitu, zaljubljenike u sport, kultne ugostitelje, prefinjene dame koje na različite načine polako, ali sigurno, tabaju svoje puteve i zauzimaju važno mjesto u (i ne toliko striktno) patrijarhalnom društvu. Uz političke okolnosti koje se, djeluje, i nijesu drastično promijenile, lako se povlači paralela sa današnjicom...

Sve to dolazi pred čitaoca na više od 380 stranica knjige lijepih korica za čiji dizajn je bila zadužena Irena Milačić.

”Da bi ispričao priču ponekad moraš da vidiš i više nego što ima u slici. Kad gledaš, vidiš ono što obasja svjetlost, a ništa ne znaš o onome ispod svjetlosti...”, prva je rečenica Balše Brkovića u romanu “Aurora”, nakon koje kreće voz i traka se odmotava.

Bonus video: