Čudno piše pakao

Priče u romanu "Scribit mirum in modum" – zapravo su dolazile same, redom, a ja nisam želio da se suprotstavim osjećaju da je vrijeme da sa skoro trideset godina svoje emocije pretočim u slova na papiru

2935 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Scribit mirum in modum, Foto: Privatna arhiva
Scribit mirum in modum, Foto: Privatna arhiva

Priča koja sama po sebi čitaocu bira temu predstavlja jedan potpun drugačiji pristup pisanju romana, u okviru koga nisu praćeni trendovi današnjice, ali ni obrađivano ono što je aktuelno posljednjih godina.

Priče u romanu "Scribit mirum in modum" – zapravo su dolazile same, redom, a ja nisam želio da se suprotstavim osjećaju da je vrijeme da sa skoro trideset godina svoje emocije pretočim u slova na papiru – saopštio je autor ovog djela Nikšićanin Mirko Pavićević.

Pavićević
Pavićevićfoto: Privatna arhiva

"Trudio sam se da kroz ono što pišem proživim svoju prošlost još jednom. Trudio sam se da se iz nje izvučem bolji i da učim iz tih grešaka. Kada sam krenuo da pišem ovaj roman, teme i priče nadolazile su jedna za drugom. Veći broj priča u romanu je istina, koja se ili desila lično meni, ili mi je ispričana, pa sam čak za neke od tema i zamoljen da ih zapišem na hartiji. S obzirom na jednostavnost pristupa i pisanja, vjerujem da će poruke koje sam poslao doći do svih, a u iskrama napuklog ogledala mog romana, računam da se svi možemo pronaći", dodaje Pavićević.

Po riječima Jelene Dilber, iz "Nove poetike" Roman Scribit mirum in modum, koji se, kako mu samo ime kaže, piše na čudan način, neobično je napisano djelo koje govori o traganju za životnim smislom, spoznaji sudbine i njenih pogrešno odabranih raskršća i perspektive sagledavanja uspomena, koja je koliko zastrašujuća, toliko i zanimljiva, gledajući je sa strane "ovog svijeta".

Ali ponajviše je opomena da je samo sa ove strane života moguće činiti dobra djela i donositi dobre odluke, osluškivati potrebe drugih i preskakati zamke grjehova, činiti srećnim voljene i biti stub kuće i oslonac porodice, jer je sa one druge strane kasno za sve sem za kajanje i očaj nepovratne šanse za ljubav i spokoj...

"Imam obavezu da se zahvalim Elektroprivredi Crne Gore i Opštini Nikšić, koji su većinski finansirali objavu mog prvog romana. Takođe posebnu zahvalnost dugujem prijateljima Milki Radojević, Darku Nikoliću i Ujkanu Kurpejoviću koji su mi pomogli da prikupim ostatak potrebnih sredstava. Takođe, u finansijskom i svakom drugom smislu, zahvalnost dugujem i svojim saborcima i prijateljima iz dobro poznate priče gdje se zajedno borimo za bolje sjutra svih nas. Posebno ističem da ovaj roman nikada ne bi nastao da njen prvi komentar nije bio nešto najdivnije što jedan pisac početnik može čuti. Taj komentar probudio je uspavanu inspiraciju u meni, pa stoga veliko hvala mojoj prijateljici Mr Bojani Obradović. Na samom kraju, hvala mojoj suprugi i ćerki koje su trpjele dane i sate nadošle inspiracije kada sam samo ćutao, i pisao. Prva javna promocija biće u Nikšiću 15 juna ove godine", zaključio je Pavićević.

Bonus video: