Uljarević: Velika avantura potrage za knjigama

Nisu nam uvijek vjerovali svi od kojih smo očekivali podršku, ali su nam, što je najvažnije, vjerovali čitaoci, kazao je Predrag Uljarević

3941 pregleda 4 komentar(a)
Sa sajma, Foto: UCG
Sa sajma, Foto: UCG

Pripremajući 17. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, pozvali smo čitaoce na ovaj događaj riječima: Sto hiljada razloga da dođeš.

Od večeras su te hiljade i stotine hiljada razloga pred čitaocima i posjetiocima Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Nekada se ti razlozi, dovoljni i za jedan sajam knjiga i za čitav jedan život, nađu u samo jednoj knjizi koja nas nadahne i ispuni, promijeni i podstakne da čitamo stotine i hiljade drugih knjiga.

Nekada se ti razlozi traže i pronalaze u razgovorima s piscima i drugima čitaocima i posjetiocima Sajma.

Nekada se ti razlozi otkrivaju u sajamskoj atmosferi, među mnoštvom knjiga i u obilju susreta i događaja.

Na ovom Sajmu izloženo je preko 100.000 knjiga. I svaka od njih nosi u sebi i svjedoči barem po jedan jedinstven svijet.

Otvoren kao velika pozornica književnosti i kulture, Podgorički sajam knjiga i obrazovanja nastavlja da okuplja izdavače iz Crne Gore i izdavače iz regiona, pisce različitih žanrova i poetika, različitih generacija i različitih pogleda na svijet.

Nova knjiga, kao osnivač ovog Sajma i Podgorički sajam knjiga najviše se raduju zbog toga što ovaj događaj okuplja tako mnogo čitalaca. Oni koji su bili na nekom od ranijih Podgoričkih sajmova knjiga po pravilu dolaze i na novo izdanje Sajma. Vjerujem da će tako biti i ove godine.

Tokom ovih 17 godina postojanja, u različitim okolnostima, Podgorički sajam knjiga i obrazovanja potvrdio je koliko je upravo ovakav događaj potreban i gradu u kome se održava, i zemlji u kojoj se organizuje, i regionu prema kome je otvoren.

Uljarević
Uljarevićfoto: Privatna arhiva

Nisu nam uvijek vjerovali svi od kojih smo očekivali podršku, ali su nam, što je najvažnije, vjerovali čitaoci. Znali smo da je ta podrška nezamjenljiva i s njom je uvijek bilo lakše i jednostavnije.

Kada je prije 17 godina Nova knjiga osnovala Podgorički sajam knjiga, on je najprije bio međunarodni i regionalni sajam, uz učešće mnogih izdavača i pisaca iz drugih zemalja. Potom je, godinama kasnije, prepoznat i kao sajam koji je značajan za književnost i kulturu, izdavaštvo i obrazovanje u Crnoj Gori.

Tek ove godine, poslije 17 godina upornog rada, zapaženog u mnogim kulturnim sredinama izvan Podgorice i Crne Gore, Podgorički sajam knjiga i obrazovanja je uistinu prihvaćen kao gradski i podgorički sajam, kao kulturni i društveni događaj važan za ovaj grad i podržan od ovog grada.

Zahvalni smo novim ljudima u gradskoj vlasti u Podgorici koji su prepoznali značaj ovog Sajma i koji su, vjerujući u značaj kulture i književnih i kulturnih događaja, svesrdno podržali realizaciju Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Svaki sajam knjiga je velika avantura u kojoj čitaoci tragaju za novim knjigama, dok se izdavači preporučuju novim čitaocima. Preko 100.000 knjiga na ovom Sajmu jeste pravi uzrok te avanture.

Želim svima srećan i uspješan Sajam knjiga!

Želim vam da uživate u Sajmu i njegovim programima, i da u sajamskim danima pred nama otkrijete što je moguće više od onih sto hiljada razloga zbog kojih treba da dođete na ovaj Sajam knjiga.

(Predrag Uljarević je direktor izdavačke kuće Nova knjiga; govor na otvaranju 17. Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja, 8. maja 2023.)

Bonus video: