Udruženje glumaca: Sindikat kulture treba da traži svoju neopozivu ostavku

"Hvala vam na ideji da mi sada pozovemo nadležne Institucije da se uključe u ispitivanje poslovanja i postupanja svih odgovornih u Sindikatu kulture", navodi se u reagovanju

2628 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Udruženja glumaca reagovali su na jučerašnje saopštenje Sindikata kulture, poručivši da taj sindikat "treba da traži svoju neopozivu ostavku" i da je to "jedino logično".

Sindikat kulture zatražio je juče ostavku ministarke kulture i medija Maše Vlaović, kao i poštovanje Opšteg i Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, Ustava, Zakona o radu i Zakona o zabrani diskriminacije. Pozvali su Vladu da se uključi u rješavanje, kako su naveli, krizne situacije.

Povezani članci

13. Maj 2023.

Sindikat kulture traži ostavku Vlaović

"Hvala vam na ideji da mi sada pozovemo nadležne Institucije da se uključe u ispitivanje poslovanja i postupanja svih odgovornih u Sindikatu kulture i utvrde da li je ono isključivo bilo u korist zaposlenih u kulturi i uz poštovanje svih propisa, budući da mi zagovaramo i živimo ideju zakonitosti, pravde i pravičnosti, bez diskriminacije. Zato i koristimo ovu priliku da pozovemo sve predstavnike nadležnih institucija da se uključe u proces rješavanja ove 'krizne situacije'", navode iz Udruženja glumaca.

U reagovanju su dodali i sljedeće:

"Preskačemo uvod koji banalno saopštava da su predstavnice Ministarstva kulture i medija 'zlonamjerno' prenijeli medijima što se zapravo desilo na sjednici Odbora. Valjda su trebali da kažu da je sve bilo super i da je Sindikat kulture donio odluku o uvećanju, iako zapravo nije".

"Sindikat je ranije 'ponudio rješenje' da se linearno poveća koeficijent struci kao i umjetnicima što je MKM zlonamjerno odbilo. To gospodo znači plastično ovo - Sindikat je tražio da stručni sektor dobije 47% uvećanje da bi onda aminovali uvećanje umjetničkoj grupi od 17% - što otprilike znači sledeće: Struci povećajte platu za 470e (njima hiljadu - što iznosi 470.000e) pa ćemo mi puštiti da umjetnici dobiju 170e povećanje (njima 137 što iznosi ukupno 23.290e - nevjerovatno ali skoro isto kao i struci! 446.710e gore-dolje, ali to je to!) . Sjajno rješenje! Jednako vjerovatno kao ono za Holivud, samo bolje! Kako li su samo mogli to da odbiju", navodi se u reagovanju.

Drugo, kako su kazali, "genijalno ponuđeno rješenje" Sindikata kulture su pojedinačni kolektivni ugovori.

"Ono je toliko pošteno i genijalno da ga Sindikalci nisu ponudili struci, već samo umjetnicima! Toliko je genijalno da su ga momentalno odbili direktori svih umjetničkih Institucija i umjetnici. Stvar je u tome što ima toliku pravnu snagu da nije obavezujuće, nego može i ne mora da se sprovede I to iz ličnih sredstava pozorišta i muzičkog centra, koja su toliko velika da honorari znaju da kasne po 3-4 mjeseca. Za razliku od odluke sa Sjednice Odbora koja je obavezujuća i za koju sredstva obezbeđuje Vlada. Ali, po riječima Sindikata kulture, Ministarstvo kulture i medija je krivo što nas sve nije ubijedilo u tu genijalnu ideju! Ili tačnije što nije naredilo da se usvoji to rješenje".

"'Transparentnost i inkluzivnost rečenog procesa bile su na najvišem nivou, što je ishodovalo u dokumentu koji je ispunio očekivanja većine kulturnih djelatnika. Dakle, većine - ne apsolutno svih. Mali dio njih, koji pripada umjetničkoj grupi poslova, počeo je pokazivati interesovanje za sindikalnu aktivnost tek odnedavno. Zarad interesa svih zaposlenih u kulturi, uzdržaćemo se od tumačenja razloga za to i nećemo ulagati u animozitet među radnicima. Naprotiv! Sindikat kulture je reprezentativni sindikat svih koji su zaposleni u oblasti kulture.' - Dakle transparentnost u vidu neobavještavanja umjetnika, kojih je malo pa su ionako nebitni. Ali svejedno, Sindikat kulture je reprezentativan za sve koji su zaposleni u kulturi, pa i tih nebitnih umjetnika kojima možemo da kočimo uvećanje plata i da likujemo nad time jer ih je malo, nema veze što Institucije u kojima radimo postoje zbog njih. Sve se na kraju svodi na prebrojavanje. A nas administracije je daleko više nego njih koji stvaraju proizvod. I još ćemo sad da se žalimo kako oni nas nipodištavaju i da širimo neistine o tome kako oni smatraju da su bitniji od svih i građani prvog reda. Dakle, klasična manipulacija i diskriminacija njih kojih je manje, a koji stvaraju proizvod, zahvaljujući kome mi imamo naše poslove".

"Odjednom nelegalno rješenje koje se može donijeti na sjednici Odbora? Ali bilo je legalno prije kad smo na istoj sjednici donijeli odluku o uvećanju zarade grafičkim dizajnerima? Ali bilo bi legalno ukoliko bi omogućili linearno povećanje od skoro 500.000 eura? Divno. Sa ushićenjem čekamo da prosvijetlite cjelokupnu javnost, sve zainteresovane, kao i sve pravne stručnjake i cijeli sistem, na temelju kojih 'svemirskih propisa' ste za grafičke dizajnere donijeli ovakvu Odluku? Mozete i da nam šapnete, pa ćemo mi prenijeti dalje", dodaje se u reagovanju.

Iz Udruženja glumaca navode i da je "žrtva koju mora i hoće da podnese Sindikat kulture" - otkaz kompletnog GKU-a. "Opet nećete biti izjednačeni ali nećete dobiti ni povećanje od 30%. To su ta pametna i legalna rješenja Sindikata kulture. Ali opet je kriv neko drugi, ne oni koji (ne) donose odluke".

"Članovi Sindikata kulture, što treba još da se desi da biste se pokrenuli i hoćete li? Ili nemojte. Plaćajte im duplu mjesečnu članarinu, jer uistinu to i zaslužuju. A i vi", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: