Da zajedno zapalimo plamen nade

Izložbom “Prošlost za budućnost” u organizaciji CDT-a, prvi put su u Crnoj Gori prikazani radovi umjetnika i grafičkog dizajnera iz Sjeverne Makedonije Zorana Kardule

5908 pregleda 108 reakcija 0 komentar(a)
Detalj sa izložbe, Foto: CDT
Detalj sa izložbe, Foto: CDT

Radovi umjetnika i grafičkog dizajnera Zorana Kardule (Cardula) iz Sjeverne Makedonije prvi put su predstavljeni u Crnoj Gori na izložbi “Prošlost za budućnost”, koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) organizovao u subotu veče, a u sklopu projekta obilježavanja 80 godina od bitaka na Neretvi i Sutjesci, kao i od drugog zasijedanja AVNOJ-a.

Iako je prvobitno planirano da digitalna postavka bude prikazan na Trgu nezavisnosti, usljed vremenskih prilika organizovana je u EJC Sejdefa. Izložba se sastoji iz dva dijela, jedan čine narodne heroine, a drugi spomenici Narodnooslobodilačkoj borbi.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbefoto: Jelena Kontić

Istoričarka umjetnosti i članica Savjeta CDT-a dr Tatjana Koprivica podsjetila je da se u narodnooslobodilačkoj vojsci borilo više od 100.000 žena, a oko 25.000 ih je poginulo u toj borbi.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Jelena Kontić

”Zoran kaže da je njegova namjera bila da kroz serijal koji čini 91 heroina, sve rađene u pop-artu, maniru bliskom mlađoj generaciji, ukaže na to kako ih se mi danas sjećamo - po imenima nekih škola, ulica na periferijama gradova, po nazivima domova kulture ukoliko nijesu promijenjeni usljed istorijskog revizionizma”, rekla je ona.

Kardulin rad: Đina Vrbica
Kardulin rad: Đina Vrbicafoto: Jelena Kontić

Koprivica je istakla i da su sve heroine žive i prisutne, ali da treba (na)učiti baštiniti njihove vrijednosti i prenositi ih mlađim generacijama.

”Drugi serijal donosi i premijerno prikazivanje nekih od spomenika NOB-a... Više od 15.000 spomenika na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, danas ne znamo broj koliko ih je sačuvano... Samo ih je u Hrvatskoj 3.000 porušeno. Oni koji nijesu porušeni na teritoriji Crne Gore i u ostalim republikama, devastirani su, djelimično oštećeni, a najčešće su uz njih sagrađeni crkveni objekti, bez dozvola, pa tako devastirani i njihovi prostori...”, kazala je Koprivica.

S izložbe
S izložbefoto: Jelena Kontić

Na događaju se prisutnima obratila i Ivana Živković iz Feminističkog kolektiva fAKTIV koja je istakla da su važni jubileji povod događaja koji je i prilika da se prisjetimo prošlosti koju treba slaviti.

Sa izložbe: Spomen dom u Kolašinu
Sa izložbe: Spomen dom u Kolašinufoto: Jelena Kontić

”Važno je pamtiti i prisjećati ih se. Dok gledate ovu digitalnu izložbu animacija Zorana Kardule, 60 spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi i 25 narodnih heroina Jugoslavije, razmislite kako nam njihove priče mogu pomoći u borbama koje vodimo danas, jer svaka nepravda koju osjetite na svojoj koži, vrijedna je borbe, a svakodnevica naših tužnih nacionalističkih državica razlog je za glasan otpor”, poručila je Živković.

Ona je istakla da je Kardula kazao da je pazio da na izložbi bude jednako zastupljeno bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti Jugoslavije i dodala:

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Jelena Kontić

”Dok gledam ove prelijepe spomenike, razmišljam koliko sam srećna što u mom selu, posred rive, partizan s bakljom i dalje prenosi tu vatru bratstva i jedinstva. Ali taj spomenik partizanu na mojoj rivi više je iznimka nego pravilo. Dalmacija ne slavi svoju antifašističku prošlost. Uznemirujuće je to sljepilo. Zamislite sva ta mala mjesta u kojima neko bukvalno razbija spomen-ploče na kojima su im uklesane babe i djedovi. A stotine hiljada tih baba i djedova širom Jugoslavije znali su razgrnuti mrak i zapaliti vatru antifašizma. Dužni smo tu vatru prenositi dalje, dužne smo braniti prava i vrijednosti stečene u Narodnooslobodilačkoj borbi. Dužni smo biti makar dijelom hrabri, dužne smo biti barem dijelom slobodne kao one koje su riječima AFŽ-a lance i okove kidale u borbi. Pozivam vas da svaki dan zajedno zapalimo novi plamen, plamen nade, kontra mraku, kontra sili, da sanjarimo pravednije društvo i zajedno na njemu radimo”, poručila je Živković.

Kardulin rad: Spomenik bitke na Sutjesci
Kardulin rad: Spomenik bitke na Sutjescifoto: Jelena Kontić

Koprivica je kazala da CDT ovim projektom želi da podstakne i na razmišljanje o tome šta je danas antifašizam.

“Je li to jedna isprazna fraza, stavka u predizbornim govorima, linija u predizbornim programima? U suštini, jako malo danas suštinski znamo šta je antifašizam i zašto ga baštinimo. Zato su sa nama u našoj akciji svi koji se bore protiv revizije istorije, svi koji se bore protiv patrijarhata, koji se bore protiv klerikalizma...”, kazala je ona i istakla da je u tome logičan saborac i angažovani umjetnik Zoran Kardula koji se putem svog rada zalaže za bolje i pravednije društvo.

Bonus video: