Veče Ilije Lakušića u Nikšiću

Veče u „Zahumlju“ se organizuje u okviru tribine „Svobodijada“

2079 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Večeras će u sali „Zahumlja“ u Nikšiću, sa početkom u 19 časova, biti održano autorsko veče književnika Ilije Lakušića. Veče se organizuje u okviru tribine „Svobodijada“, a o Lakušićevom stvaralaštvu govoriće pisac i publicista mr Aleksandar Ćuković, advokat Radovan Bojović i književnica i urednica tribine Milica Bakrač. Stihove će čitati studentkinje Teodora Čukić, Dijana Filipović i autor.

Lakušić je napisao tridesetak knjiga od kojih tri romana, knjigu kratkih priča, dvije knjige za djecu, knjigu satire i 20 knjiga poezije, što smatra svojom prevashodnom vokacijom.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za književnost, nagrada „Marko Miljanov“, „Risto Ratković“, „Vuko Bezarević“, Nagrade Udruženja crnogorskih pisaca za djecu za knjigu godine. Dvostruki je dobitnik nagrade „Ježa“ za kratku priču, nagrada „Tipar“, „Miodrag Ćupić“, povelje „Jovan Skerlić“. Dobitnik je ordena Ministarstva kulture Rusije za kulturnu saradnju i doprinos razvoju sveslovenske pismenosti, kao i Novgorodske gramate. Dobitnik je Ordena grada Barija za kulturnu i književnu saradnju. Prevođen je na ruski, francuski, italijanski, engleski, švedski, kineski i rumunski jezik.

Završio je Ekonomski fakultet u Podgorici. Radio je kao dopisnik jugoslovenskog lista „Borba“ za Crnu Goru, bio urednik Kulturne rubrike u „Pobjedi“, ministar kulture u Vladi Crne Gore (1991-94), potpredsjednik SO Podgorica, direktor Muzeja i galerija Podgorice, sekretar za kulturu Podgorice, direktor, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće „Obodsko slovo“. Bio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore u više mandata. Član je Odbora za književnost CANU.

Autorsko veče Lakušića organizuje JU „Zahumlje“ u okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: