Sredanović: Da se čuje glas onih kojima je bilo zabranjeno da iznesu svoje viđenje događaja na Golom otoku

Knjiga, kroz izbor iz memoara Petra Komnenića i razgovore koje je Sredanović napravio sa Veljkom Žižićem, Obrenom Blagojevićem, Savom Stanojevićem i Radivojem Vukićevićem, revolucionarima i komunistima, kroz dokumentarno- ispovjednu formu daje novi pogled na problematiku Golog otoka na neposredan i autentičan način

6333 pregleda 138 reakcija 8 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Sa promocije, Foto: Udruženje pravnika Crne Gore

Promocija knjige "Besudna vremena" autora prof. dr Velizara Sredanovića održana je sinoć u Multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović u Podgorici, u organizaciji Udruženja pravnika Crne Gore.

Knjiga, kroz izbor iz memoara Petra Komnenića i razgovore koje je Sredanović napravio sa Veljkom Žižićem, Obrenom Blagojevićem, Savom Stanojevićem i Radivojem Vukićevićem, revolucionarima i komunistima, kroz dokumentarno- ispovjednu formu daje novi pogled na problematiku Golog otoka na neposredan i autentičan način.

Sredanović je naglasio da ovom knjigom nije želio da doprinese istorijskom revizionizmu, već da je pokušao da omogući da se čuje glas onih kojima je decenijama bilo zabranjeno da iznesu svoje, autentično viđenje događaja i sudbina na Golom otoku.

Knjiga Besudna vremena
foto: Udruženje pravnika Crne Gore

Govoreći o knjizi novinar i publicista Vanja Kovačević ukazao je na dva dominantna postupka "Besudnih vremena": dekonstrukciju, kojom je autor želio da dođe do izvora problema i na taj način temu učini što jasnijom za čitaoca i destrukciju, kojom autor nastoji da razori naše zablude i predrasude o jednom od najtragičnih perioda u istoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

U ime izdavača govorio je prof.dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika, koji je posebno apostrofirao sudbine znamenitih crnogorskih pravnika, sudionika tog vremena i uspostavio analogiju sa savremenošću, upućujući na razmišljanje o prirodi odnosa "političkih neistomišljenika i dojučerašnjih saboraca" u kontekstu ne samo 1948. godine već i novijih događanja.

Akademik Nenad Vukovuć istakao je da je knjiga štivo koje tumači najteže godine u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata i zapazio da sa autorom "protagonisti knjige razgovaraju mirno, kao da se ne radi o njima već kao da prepričavaju tuđe sudbine".

Akademik Vuković je ukazao na literarnu vrijednost knjige, koja se može čitati i kao istorijski roman.

Na promociji se publici obratio i video porukom pisac i scenarista Abdulah Sidran, u kojoj je istaknuti BiH stvaralac ukazao na vrijednost i značaj Sredanovićeve knjige.

Promocija knjige "Besudna vremena" organizovana je u okviru programa IUS FORUM-a kojim se obilježava jubilej 90 godina od osnivanja Udruženja pravnika Crne Gore.

Bonus video: