"Roko i Cicibela" večeras u Tivtu

Predstava po tekstu Miljenka Smoje u okviru „Festivala vjetra 2023“

2486 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CzK Tivat
Foto: CzK Tivat

U okviru „Festivala vjetra 2023“ koji se u Tivtu održava u organizaciji JK Delfin, večeras u 20 sati, u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat biće izvedena dramska predstava "Roko i Cicibela", po tekstu čuvenog splitkog pisca Miljenka Smoje.

Dramska predstava "Roko i Cicibela" nastala je kao diplomski rad Ivana Baranovića u septembru 2017. godine na odsjeku Gluma na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Autorski tim, uz Ivana Baranovića koji igra ulogu Roka, čine Monika Vuco Carev koja igra ulogu Cicibele, kostimografkinja Ana Marin, scenografkinja Latica Zajmović, majstor svjetla i tona Miho Dolina, dok režiju potpisuje profesor Milan Štrljić.

Predstava "Roko i Cicibela" igra se na starom splitskom dijalektu, te donosi melodramatičnu ljubavnu priču koja obiluje srednjodalmatinskim šarmom i humorom „Roko i Cicibela“ je topla, bajkovita priča o istinskoj ljubavi koja u današnjem materijalnom svijetu sve više postaje endemska vrsta. Radnja predstave temelji se na stvarnim osobama i događajima s početka 20.vijeka. Prema ovom Smojinom scenariju je 1978. snimljen i dobro znani istoimeni film. Roko Ljubica, zvani Balauska, bio je ribar koji je živio na napuštenoj gajeti na Matejuški (lučica u Splitu), a zaljubio se u Dujku Bašić čiji je nadimak bio Cicibela.

Ovaj siromašni par vjenčao se u crkvi Svetog Križa u Veloj Varoši u Splitu. Nastanili su se u napuštenim gajetama i leutima, te su upali u oko turistima koji su ih snimili. Umrli su zajedno na zimu 1936/37. godine stisnuti jedno uz drugo na zemljanom tlu... U današnje vrijeme, u kojem su ljudi okrenuti sticanju materijalnih dobara, ova čudesna pučka legenda o najpoznatijem splitskom ljubavnom paru pokazaće nam da materijalno bogatstvo ne znači puno i da ono nije jamstvo životne sreće.

Bonus video: