Dvodnevnim kulturnim programom u Lovćencu i Novom Sadu proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore

Gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević održali dva koncerta, Ivan i Sonja Ostojić nastupili na svečanosti u Lovćencu

4057 pregleda 145 reakcija 2 komentar(a)
Nastup Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića u Lovćencu, Foto: Strahinja Krstić
Nastup Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića u Lovćencu, Foto: Strahinja Krstić

Dan nezavisnosti Crne Gore proslavljen je u Lovćencu i Novom Sadu, u Srbiji, dvodnevnim kulturnim programom.

Svečano obilježavanje praznika održano je u subotu, 20. maja u obnovljenoj sali Doma kulture u Lovćencu, a program proslave je bio zasnovan na projektu "Gitara spaja Vojvodinu i Crnu Goru" Udruženja Crnogoraca Lovćenca, saopšteno je iz tog udruženja.

Lovćenac Dan nezavisnosti
foto: Strahinja Krstić

"Nastupili su čuveni muzičari i kulturni ambasadori Srđan Bulatović i Darko Nikčević koji su prepoznati širom Evrope i svijeta kao vrhunski izvođači i kompozitori. Publika je u ovom vojvođanskom mjestu uživala u njihovim kompozicijama inspirisanim tradicionalnom crnogorskom, ali i balkanskom muzikom. U okviru programa nastupio je i poznati crnogorski rok gitarista Ivan Ostojić koji danas živi u Novom Sadu. On je sa svojom ćerkom, talentovanom pjevačicom Sonjom Ostojić izveo više numera u kojima se prepliću popularna i etno muzika. Najsnažniji aplauz došao je poslije originalno prilagođene verzije pjesme 'Još ne sviće'", navodi se u saopštenju.

Sonja i Ivan Ostojić
Sonja i Ivan Ostojićfoto: Strahinja Krstić

Događaju je prisustvovala generalna konzulka Crne Gore u Srbiji Nevenka Ćirović, konzul Bogoljub Jegdić, predsjednik Opštine Mali Iđoš Marko Lazić, kao i predstavnici Nacionalnog savjeta Crnogoraca i brojnih udruženja.

Ćirović je, kako je saopšteno, čestitala prisutnima Dan nezavisnosti i navela da "koncept ovog programa simbolično predstavlja nešto što bi moglo da bude temelj Crne Gore". "Imali smo koncert dvojice prijatelja i nastup porodice i na tome bi trebalo graditi budućnost", navela je ona.

Organizator događaja Nikola Muhadinović, predsjednik Udruženja Crnogoraca Lovćenca, kazao je da je su imali namjeru da se kvalitetnim kulturnim programom proslavi ovaj značajan praznik.

Koncert Dua gitara "Bulatović & Nikčević" održao se i dan ranije, u petak 19. maja u sali novosadske Kulturne stanice Eđšeg.

novi sad Dan nezavisnosti
foto: Slobodan Šušnjević

"Novosađani su više puta na bis vraćali gitariste. Osim muzičkog užitka posjetioci su imali priliku i da premijerno vide dva muzička spota ovog dua koji su snimani u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i u Beočinu, a čiju režiju potpisuje Vuko Martinović", dodaje se u saopštenju.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore. Pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Crne Gore Arben Jakupi govorio je "o bogatstvu različitosti Crne Gore, čime se i Vojvodina može podičiti", navode iz udruženja.

Ovaj projekat podržala je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Crne Gore, Nacionalni savjet i Opština Mali Iđoš.

Bonus video: