Takmičenja i predavanja na 13. Harmonika festu

Od danas u Tivtu međunarodno okupljanje harmonikaša

3175 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CZK Tivat
Foto: CZK Tivat

Trinaesti po redu Međunarodni muzički festival “Harmonika fest” biće održan od danas do 27. maja u Centru za kulturu Tivat i okupiće oko 150 učesnika iz Evrope i regiona.

Cjelovečernji koncert u čast otvaranja festivala biće održan večeras u Velikoj sali CZK Tivat, u 20 sati. Muzički repertoar na koncertu će sačinjavati program sastavljen od klasične i variete muzike. Uz Trio Variete Montenegro nastupiće italijanski umjetnik Emanuele Viti, pobjednik dva najznačajnija svjetska takmičenja (Svjetski trofej i Klingental).

Takmičenja ovogodišnjeg “Harmonika festa” u Tivtu će se organizovati u 15 kategorija, a takmičare će ocjenjivati renomirani stručni žiri. Pobjednici kategorija će nastupiti na Koncertu pobjednika 26. maja u 20 sati na Maloj sceni CZK Tivat, kada će biti upriličena i dodjela nagrada najboljima na takmičenju.

Edukativni segment festivala, pored master klasa koji će držati profesor Dariusz Baszak iz Poljske, obogaćen je i sa dva izuzetna predavanja koja će održati univerzitetski profesori. U 18 sati na Maloj sceni CZK Tivat prof. dr Zoran Božanić će govoriti o misterioznom svijetu simbola, na predavanju pod nazivom “Simboli, brojevi i citati u muzici Johana Sebastijana Baha”. U 19 časova predavanje na temu “Konstrukcija i akustika koncertne harmonike” održaće prof. dr Ljubomir S. Lukić. Organizator festivala je NVO Harmonika Montenegrina u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat. Festival podržavaju Opštiva Tivat, Turistička organizacija Tivat, Univerzitet Crne Gore, Muzička akademija i Ministarstvo kulture i medija.

Bonus video: