Vim Venders: Zagledajmo se u sada i ovdje

Kultni reditelj kaže da se u kulturi u kojoj se "ništa ne smije propustiti" svakodnevno i sam bori sa sveprisutnošću digitalnog svijeta

1369 pregleda 0 komentar(a)
Film Vima Vendersa "Perfect Days" premijerno se prikazuje večeras na Kanskom festivalu, Foto: Stefanie Rex/dpa
Film Vima Vendersa "Perfect Days" premijerno se prikazuje večeras na Kanskom festivalu, Foto: Stefanie Rex/dpa

Kultni reditelj Vim Venders kaže da se u kulturi u kojoj se "ništa ne smije propustiti" svakodnevno i sam bori sa sveprisutnošću digitalnog svijeta.

"Ja sam radoholičar i kalendar mi je uvijek ispunjen", rekao je za dpa u četvrtak u Kanu, gdje se održava čuveni filmski festival. "Vidim da krećem da uzimam mobilni, ali i kažem - pa ne moram, stvarno ne moram, uopšte ne moram. Mogu bez toga".

Vendersov film "Perfect Days" premijerno se prikazuje večeras. Radnja djela koje je snimano u Tokiju vrti se oko Hirajame, kojeg glumi Koji Jakušo, čistača toaleta.

"Sa velikom melanholijom gledam šta sve propuštamo u ovoj kulturi koja nam govori da ništa ne treba da propustimo. Sve to - što je stalno na raspolaganju. Od Netfliksa i Amazona do hiljada stvari koje su tu i hiljada svega toga što se ni slučajno ne smije propustiti... A ako se propusti, u stvari se nije propustilo mnogo. Propušta se nešto drugo - usmjerenost na danas, na sada, na to što je pred nama", rekao je Venders.

Bonus video: