Izložba slika "Tribute to Vojo Stanić": "Prolazno i efemerno pretvarao u nepromjenjivost i vječnost"

O stvaralaštvu Voja Staniča govorila je istoričarka umjetnosti Ivana Milojko koja je naglasila da je umjetnika iz Herceg Novog

3545 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković

Izložba slika "Tribute to Vojo Stanić" otvorena je u subotu veče galeriji "Gayo" u tivatskom nautičkom centru Porto Montenegro.

Izložbu je otvorila ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore Maša Vlaović.

O stvaralaštvu Voja Staniča govorila je istoričarka umjetnosti Ivana Milojko koja je naglasila da je umjetnika iz Herceg Novog "gradila opijenost mediteranskim načinom života i ovakvim njegovim načelima, prožetim simbolikom nadrealnog".

Izložba Tribute to Vojo Stanić
foto: Siniša Luković

"Stvaralaštvo Voja Stanića je poput mizanscena snijevanja o primorskom životu. Vojo Stanić je u jednostavnosti primorskog načina života bio kadar spoznati obilje ljudskih emocija i esenciju postojanja, a simplifikacijom forme i kompleksnošću simbolike u svojim je djelima obezvremenio i uvio u fantastiku naočigled obične djelove svakodnevice. U svedenosti života na Jadranu, Vojo Stanić je iščitavao razne sociološke i filozofske strukture, pretvarajući ono prolazno i efemerno u nepromjenjivost i vječnost. Slikajući mikrokosmos u vidu malog primorskog grada Herceg Novog, kistom je prikazivao makrokosmos ljudskog postojanja i neprekidno naviruća pitanja o mnogim aspektima stvarnosti – religioznosti, ljubavi, pohlepi, ritualima, smrti, žudnji, strepnj", istakla je Milojko dodajući da Stanić na svojim slikama "gotovo da je prikazao iskonsko biće i izvorno jedinstvo Mediterana o kojem je pisao i Fernan Brodel u knjizi "Mediteran".

Izložba "Tribute to Vojo Stanić" u galeriji "Gayo" u Porto Montenegru biće otvorena do 10. juna.

Bonus video: