Izložba „Prosvjeta u Podgorici”

Tradicionalni projekat u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore, manifestacija “Nedjelja arhiva” počinje danas

846 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Manifestacija “Nedjelja arhiva”, kao tradicionalni projekat u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore, počinje danas izložbom dokumenata i fotografija “Prosvjeta u Podgorici”, koja će biti otvorena u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 12 časova.

“Istraživačkim radom u nekokoliko arhivskih odsjeka pribavili smo dokumenta i fotografije koje oslikavaju sistem obrazovanja i vaspitanja generacija djece od prvih škola na području opštine Podgorica do osamdesetih godina 20. vijeka”, ističe načelnica Arhivskog odsjeka Podgorica Biljana Drašković.

Tradicionalnim projektom Državni arhiv nastoji da promoviše i populariše arhivsku struku, dodaje ona, sa ciljem zaštite arhivske građe kao opšteg, kulturnog i obrazovnog dobra od istorijskog značaja, ali i radi širenja interesovanja za djelatnost koju obavljamo. Početak manifestacije za Arhivski odsjek Podgorica obilježiće otvaranje izložbe.

“Rad na kulturnoj i obrazovnoj djelatnosti Državnog arhiva posebno dolazi do izražaja u toku ove manifestacije te je cijele nedjelje obezbijeđeno prezentovanje urađenog. U danima ‘Nedjelje arhiva’ trudimo se da upoznajemo lokalnu zajednicu sa svojim postojanjem. Pozivamo ustanove od značaja za naš grad, a posebno ustanove prosvjete da budu naši gosti kako bi smo im približili djelatnost kojom se bavimo. Posjedujemo dokumenta koja su svjedoci društvenog postojanja i stvaranja na ovom prostoru”, kazala je Drašković.

Ona ističe da saradnjom sa institucijama sa teritorije Opštine Podgorica teže da mladim naraštajima ukažu na važnost dokumenta i njegovog čuvanja, ali i da probude interesovanje za cjelokupnu djelatnost koju Državni arhiv obavlja.

“Đaci i nastavnici kao predstavnici obrazovnih institucija biće naši gosti u toku ovog projekta, te im kao i ostalim zainteresovanima širom otvaramo vrata”, poručuje Drašković.

Bonus video: