Ilija Šobajić - između istorijskog i mitskog

Promocija ilustrovane monografije koju je radio Luka Đukanović, biće održana prvog juna u Nikšiću

1574 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Ilustrovana monografija “Ilija Šobajić - između istorijskog i mitskog” autora Luke Đukanovića, u izdanju JU Muzeji i galerije Nikšić, biće predstavljena prvog juna u Gradskoj kući u Nikšiću, u 19 časova.

Na događaju će govoriti: istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, profesorica Vesna Todorović, slikar i grafički dizajner David Delibašić i autor, kustos i slikar Luka Đukanović.

“Knjiga je nastala povodom sedamdestogodišnjice od smrti pomalo zaboravljenog majstora crtanja, akademskog umjetnika Ilije Šobajića (1876-1953) koji, kao rodonačelnik crnogorske grafike i crteža, zajedno sa: Anastasom Bocarićem, Špirom Đuranovićem, Mihailom Vrbicom, Špirom Bocarićem, Markom Brežaninom i drugima, pripada prvoj generaciji akademski školovanih crnogorskih likovnih umjetnika. Na neki način, knjiga je nastala i kao uzdarje umjetniku i članovima njegove šire porodice, koji su, u jednom istorijskom periodu, doprinijeli ubrzanom kulturnom razvoju grada Nikšića”, ističe se u najavi.

Monografija obuhvata veliki broj dokumenata i fotografija, kao i reprodukcije Šobajićevih crteža (preko 200 priloga), a podijeljena je u 11 poglavlja kroz koje Luka Đukanović čitaoce znalački i sa puno detalja i zanimljivosti, vodi kroz život i djelo velikog umjetnika.

“Svjestan osobenosti naroda i zemlje iz koje je ponikao, umjetnik je nastojao da klasičnim likovnim jezikom fragmente sjećanja, lica i krajolike eksponira kroz svoje djelo kao ključne elemente crnogorske duhovnosti i na taj način ih sačuva od zaborava...”, zapisao je Đukanović.

Кnjiga doprinosi i razumijevanju vremena, okolnosti i sredina u kojima se Ilija Šobajić školovao, usavršavao i u kojima je stvarao, a jednako je zastupljen i njegov život, dubina i ljepota crteža, ali i analiza i sinteza, jednako lijepa za čitanje i gledanje.

“Sama za sebe, i ova knjiga je pred nas postavila jedan zanimljiv umjetnički zadatak da pažljivo gledajući i razumijevajući likovnu poetiku i perfekciju jednog majstora crtanja, u tom djelu, kao u mirnoj i dubokoj vodi, nađemo odraze i ideale jednog, davno prošlog i obavezujućeg vremena i jedne umjetničke epohe”, zaključak je saopštenja JU Muzeji i galerije Nikšić.

Bonus video: