Svojoj klasi pruža najviše što može

Nedavno je završena “Proljećna turneja” mladih flautistkinja u klasi profesorice Marije Đurđević Ilić sa Muzičke akademije na Cetinju, u okviru koje je premijerno izvedeno šest numera domaćih kompozitora. Slijedi i predstavljanje njihovog umijeća po Crnoj Gori, a flautistkinja Đurđević Ilić prenosi utiske sa koncerta Duvačkog kvinteta CSO-a u Beogradu i najavljuje današnji masterklas

2273 pregleda 0 komentar(a)
Profesorica sa studentkinjama flaute iz svoje klase, Foto: Privatna arhiva
Profesorica sa studentkinjama flaute iz svoje klase, Foto: Privatna arhiva

Flautistkinja Crnogorskog simfonijskog orkestra, Marija Đurđević Ilić, koja je i redovna profesorica i prodekanica za umjetnost Muzičke akademije na Cetinju u proteklom periodu zabilježila je veliki broj različitih aktivnosti, bilo da su u pitanju njeni nastupi i masterklasovi u više država, ili koncerti studentinja kojima se ponosi.

Njen pedagoški rad, angažman i zalaganje za studente flaute sve više dolazi do izražaja, nakon što je odlučila da stvari preuzme u svoje ruke i sama obezbijedi čak i ono za šta ne postoji sistemska podrška.

Tako je nedavno završena “Proljećna turneja”, niz koncerata po gradovima regiona koje je Marija Đurđević Ilić organizovala sa studentkinjama, odnosno mladim flautistkinjama Marijom Milić, Žunjom Lipanović, Marijom Sinđić, Zoricom Pavićević i Tijanom Begović. Oduševljenje svih je prisutno, a ono što je posebno značajno jeste da su na Međunarodnom festivalu “Flauta & Me” u Novom Sadu, studentkinje iz Crne Gore u prepunoj sali Kulturne stanice “Svilara”, premijerno predstavile šest novih kompozicija crnogorskih kompozitora pisanih za flautu.

Mlade flautistkinje sa Cetinja
Mlade flautistkinje sa Cetinjafoto: Privatna arhiva

“Ono što se dogodilo nedavno na festivalu u Novom Sadu je svojevrstan kuriozitet! Klasa flaute sa Muzičke akademije na Cetinju dobila je, a tim povodom i predstavila, šest novih kompozicija, šest premijera... Zaista se ne zna koje je djelo od kojeg bolje. Presrećna sam zbog toga, dodatno jer sam radila na tome zajedno sa kolegama kompozitorima tokom protekle dvije godine. Oni su nam izašli u susret i maksimalno brzo sve završili da bismo se u najboljem svjetlu predstavili u Novom Sadu, pred svim akademijama iz regiona bivše Jugoslavije. Mislim da je to veliki uspjeh i za Muzičku akademiju sa Cetinja, za klasu flaute i flautu uopšte”, ističe Đurđević Ilić.

Festival se održava bijenalno, svaki put u drugoj državi bivše Jugoslavije, a zamišljen je tako da flautisti studenti muzičkih akademija nastupaju izvodeći isključivo djela autora iz zemalja iz kojih dolaze. Tako je publika imala priliku da čuje i vidi nastup mladih crnogorskih flautiskinja koje su izvele deset kompozicija domaćih autora, a čak šest premijerno. Pored toga, sala je za ovu priliku potpuno zamračena zastorima specijalno primpremljenim za nastup crnogorske klase flaute, a na zidu iza scene pojavila se animirana projekcija čuvenog Van Gogovog postimpresionističkog djela “Zvjezdana noć”.

Sa nastupa u Novom Sadu
Sa nastupa u Novom Sadufoto: Privatna arhiva

“Igrom slučaja desio se festival koji je organizovao profesor flaute Matej Župan. Divna ideja je procvjetala, a kao cilj je postavljeno da se angažuju mladi kompozitori koji će raditi za duvačke instrumente, to jest za flautu. Pored toga što njih podstičemo da pišu i više rade na sebi, samim tim i mi dobijamo priliku da radimo nešto novo. U suštini, sve kompozicije koje su ranije napisane za flautu mi uglavnom poznajemo, znamo kako zvuče i kako bi trebalo da budu izvedene. Novim kompozicijama dajete neki svoj doživljaj i viđenje, prvi put sami stvarate nešto novo. Prosto je osjećaj nevjerovatan. Trebalo nam je puno vremena da ih usavršimo jer su izuzetno kompleksne”, priča Đurđević Ilić.

Tako su ljubitelji muzike prvi put mogli da čuju kompozicije: “Zvjezdana noć” za četiri flaute, klavir i elektroniku Slobodanke Bobane Dabović Đurić, “Largo” za flautu i klavir Senada Gačevića, ”Eleusa” za flautu i klavir Milivoja Pićurića, ”Pene” za pet flauta Nine Perović, “Škerac” za pet flauta Ivana Marovića, ”Bachematrics” za četiri flaute Aleksandra Perunovića. Izvedena su i djela nacionalnih kompozitora “Male scene šest pjesama” za flautu i klavir Marka Kovača, ”Leave me alone” za solo flautu Senada Gačevića, “Odjeci” za solo flautu Nine Perović, kao i “Trough Rose Colored Glasses” za flautu i klavir Aleksandra Perunovića.

Premijerno izvele niz kompozicija crnogorskih autora
Premijerno izvele niz kompozicija crnogorskih autorafoto: Privatna arhiva

“Kompozicija ‘Bachematrics’ Aleksandra Perunovića je jedna od najtežih pisanih za flautu na kojima sam ja ikada radila, pa je studentima bilo potrebno oko četiri mjeseca kontinuiranog rada kako bi savladali i kasnije bez problema izvodili to djelo. Nina Perović je napisala predivnu, inovativnu kompoziciju nakon koje su kolege muzičari prilazili da pitaju za note u želji da je dalje izvode. Jednostavno, svako djelo je sjajno i reakcije su bile fenomenalne, a promocija kompozitora desila se i van granica Crne Gore. Mislim da je to godilo mladim flautistkinjama i meni kao nekome ko ih podržava, ali i kompozitorima koji su dobili priliku da se njihova djela čuju dalje”, priča Đurđević Ilić.

Ovaj nastup samo je jedan u nizu koncerata organizovanih u sklopu Proljećne turneje koju su studentkinje flaute održale u proteklom periodu. Njihova profesorica u razgovoru za “Vijesti” kaže da je najmanji problem bio organizovati koncerte i ističe zahvalnost prijateljima i kolegama iz struke koji su im znatno olakšali put.

Đurđević Ilić
Đurđević Ilićfoto: Privatna arhiva

“Pozvala sam kolege iz muzičkih škola u regionu i mnogo im se dopala ideja koju sam im iznijela, a kada smo dobili raspored koncerata nazvali smo to našom ‘Proljećnom turnejom’ koja se proširila regionom. Što se tiče putovanja, sve sam sama finansirala, jer znam koliko je studentima važno da putuju. Mislim da je ulaganje u mlade od najveće važnosti, jer su oni ono što ostaje posle nas, pa i ja kao profesor očekujem da neko od njih preuzme moje mjesto, na kraju krajeva. Svi će oni nastaviti da rade, da se usavršavaju i bez obzira za šta se odluče, neophodno im je iskustvo koje će nositi sa sobom i u sebi i o kojem će da govore generacijama koje budu učile od njih. To smatram najvećim bogatstvom koje možemo dobiti i mislim da je sve to neophodno mladim muzičarima, ali i svim studentima koji žele da napreduju i spoznaju praksu svog poziva, jer to iskustvo je neprocjenjivo”, istakla je Đurđević Ilić.

Nakon Kragujevca, Novog Sada, Niša, Skoplja, okončana je uspješna turneja van Crne Gore, a uskoro se očekuje i jedna unutar države, gdje će domaća publika biti u prilici da čuje izvođenja premijernih djela crnogorskih kompozitora, najavljuje uvježbani tim. Profesorica i flautistkinja Marija Đurđević Ilić kaže da će Proljećna turneja preći u praksu i da ovo neće biti kraj njihovih putešestvija.

U sklopu turneje Đurđević Ilić održala i masterklasove
U sklopu turneje Đurđević Ilić održala i masterklasovefoto: Privatna arhiva

“Moj cilj jeste da i dalje guram studente i podstiče ih da napreduju i sviraju što više, jer je, na kraju krajeva to i njihov cilj. Svi su oni došli na Muzičku adakemiju da bi svirali, a ne da bi učili teoretske predmete, iako je, naravno, i to važan segment usavršavanja. Ipak, na posljednjem mjestu se kod nas obično stavlja koncertna djelatnost. Ja mislim da to mora da se unaprijedi i koncertna aktivnost stavi na prvo mjesto, uz individualni rad koji je izuzetno težak a koji se, po mom mišljenju, zanemaruje. Ono što je važno za studente i nas koji želimo da im organizujemo usavršavanja u Crnoj Gori ili vani, jeste novčana podrška koja baš i ne postoji u nekoj značajnoj mjeri. Sredstva su uglavnom ograničena i ako se dobije podrška za jedan koncert, dalje za ostale je gotovo nemoguće tražiti ili očekivati da se dobije novac, što znači da su studenti ograničeni na jedan ili nijedan koncert godišnje. To je za mene zaista tragično i zbog toga sam i riješila da preuzmem stvari u svoje ruke i riješila da ih mijenjam, makar u svojoj kući, svojoj klasi tako što ću studentima pružati najviše što mogu”, kaže Đurđević Ilić.

Ona dodaje da se posebno ponosi svojim studentima koji aktivno učestvuju u koncertnim aktivnostima, seminarima, sarađuju fenomenalno, naučili su da se ponašaju na sceni, a pored profesionalnih stvari, poštuju se i bliski su, što je takođe važno. Njihovi nastupi, rad i entuzijazam, najbolji su način promocije i Muzičke akademije, Univerziteta Crne Gore, ali i crnogorske kulture, što dokazuje i sve veće interesovanje mladih talenata da upišu cetinjsku Muzičku akademiju.

Đurđević Ilić sa jednom od studentkinja flaute
Đurđević Ilić sa jednom od studentkinja flautefoto: Privatna arhiva

“Sinoć na koncertu su se pojavili budući studenti Muzičke akademije koji jedva čekaju da dođu na Cetinje jer su čuli da je Cetinje divno, ali i da se tamo mnogo radi i putuje, što ih privlači, a crnogorskoj akademiji povećava kredibilitet, ali i kvalitet”, zaključuje Đurđević Ilić i izražava nadu da će finansijska podrška u budućnosti biti veća.

Večeras drži masterklas u Beogradu

Uporedo sa putovanjima i koncertima, Marija Đurđević Ilić održala je i nekoliko masterklasova, a sljedeći je danas na programu u Beogradu, u Muzičkoj školi "Vojislav Vučković".

"Otvorila su se vrata, kolege žele da čuju i moje mišljenje, a studenti i đaci su veoma srećni", kaže ona "Vijestima".

Sa jednog od masterklasova
Sa jednog od masterklasovafoto: Privatna arhiva

Ranije je na Akademiji u Vigu u Španiji držala masterklas, u sklopu Erasmus saradnje, a reakcije su takve da je dogovoren nastavak zajedničkih aktivnosti.

"Upoznala sam nove kolege koji su zaista bili oduševljeni, a čini mi se da nijesu očekivali baš takav kvalitet predavanja, pa mogu sebe malo i da pohvalim. Držala sam predavanja tri dana sa svim njihovim studentima i zadovoljstvo je obostrano, pa smo riješili da nastavimo saradnju", najavljuje Đurđević Ilić.

Masterklasove je ranije držala i na Fakultetu za muzičke umjetnosti Univerziteta "Sv. Ćirilo i Metodije", na Fakultetu umjetnosti univerziteta u Nišu i dalje, a ističe da je svuda lijepo dočekana.

Sa jednog od masterklasova
Sa jednog od masterklasovafoto: Privatna arhiva

Duvački kvintet održao koncerte u Podgorici i Beogradu

Duvački kvintet Crnogorskog simfonijskog orkestra, čiji je član i Đurđević Ilić, u nedjelju veče održao je koncert u Beogradu, nakon što se u petak predstavio u Muzičkom centru Crne Gore.

"Značajno nam je to što smo imali priliku da nastupamo u Podgorici kao jedini duvački kvintet koji radi u Crnoj Gori, a sama repriza koncerta u Beogradu za nas je značila mnogo, jer smo svoj rad prikazali publici iz regiona, ali i svojim kolegama koje ne gledamo često. Program je bio sastavljen uglavnom od djela iz 20. vijeka, od kojih su neka među najznačajnijim djelima pisanim za duvački kvintet, kompozicije iz opusa Nilsena, Hindemita, Arnolda i Ligetija, od kojih su dva djela u Podgorici premijerno izvedena. Svako je ponudio svoje predloge, a nekako smo se istog trena usaglasili da smo izabrali pravi repertoar za nas", priča za "Vijesti" Đurđević Ilić.

Sa turneje
Sa turnejefoto: Privatna arhiva

Duvački kvintet CSO-a, pored nje, čine i oboistkinja Nadica Ristić Simović, fagotista Nemanja Mihailović, klarinetista Petar Garić i hornista Blagoja Vasilevski. Godinama već funkcionišu tako što se međusobno uklapaju u slobodne termine i organizuju probe tako da svi mogu da ih usklade sa drugim obavezama koje imaju. Reakcije publike i kolega pokazuju da uspijevaju u svojim namjerama.

"U Podgorici smo bili presrećni, utisci su fantastični, publika je bila divna, izuzetno su nas podržali. Isto to se dogodilo i u Beogradu gdje su došle naše kolege koje su nas svesrdno podržale. Koncert u Beogradu održali smo u katedrali Blažene Djevice Marije na Vračaru, a osjećaj je upravo zbog toga bio nevjerovatan jer ta katedrala pruža jedan stvarno poseban doživljaj u smislu zvuka, dobre akustike i zbog toga smo i uživali, ali istovremeno bili i obazrivi, jer nije svejedno u kakvom ambijentu svirate. Saradnja sa kolegama je bila divna, imali smo pet dana priprema u sklopu kojih smo bili maksimalno okrenuti jedni drugima", ističe ona.

Đurđević Ilić podsjeća i da su nakon prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala KotorArt kompozitori Nina Perović i Ivan Marović napisali nove kompozicije za duvački kvintet.

"To je nevjerovatno bogatstvo za Crnu Goru. Kompozicije su tada premijerno i izvedene", kaže ona u nadi da će uskoro biti i novog programa.

Bonus video: