Foto: Privatna arhiva

Krug nastajanja i nestajanja jedne forme

Izložba “Akvareli” Bosiljke Bakočević biće otvorena šestog juna u Herceg Novom, u galeriji “Josip Bepo Benković”

1092 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Samostalna izložba “Akvareli” umjetnice Bosiljke Bakočević publici će predstaviti nova i drugačija djela autorke čiji je izraz prepoznatljiv upravo po tehnici vodenih boja.

Postavka će biti otvorena šestog juna u Herceg Novom, u galeriji “Josip Bepo Benković” u 20 časova, a tom prilikom prisutnima će se, pored Bakočević, obratiti i njena dugogodišnja saradnica Diana Bracanović, direktorka galerije “Artica” iz Podgorice koja zastupa njena djela u zemlji i inostranstvu.

Opijena akvarelima: Bakočević
Opijena akvarelima: Bakočevićfoto: Privatna arhiva

“Na izložbi će biti predstavljeno 26 akvarela koji će biti pretežno galerijskog formata i kvadratne kompozicije. Kvadrat je jedina forma koja se ne može naći u prirodi, pa sam se drznula da je suprotstavim svom istraživanju koje se oslanja upravo na prirodu”, kaže Bakočević za “Vijesti”.

Jednostavnog naziva koji posjetiocima jasno sugeriše šta mogu očekivati na izložbi, Bakočević ističe da će ovom prilikom predstaviti i neke nove radove.

“Ova postavka se razlikuje od prethodnih na više načina, ali posebno po koloritu. Ljeto i proljeće je odradilo svoje po tom pitanju. Tako, na slikama dominiraju narandžasta i ljubičasta boja, ovog puta. Volim kako se te dvije boje dopunjuju. Svakako, kolorit zavisi od mog raspoloženja i unutrašnjeg stanja. Zvuči kao kliše, ali je tako”, objašnjava Bakočević.

Jedan od akvarela Bosiljke Bakočević
Jedan od akvarela Bosiljke Bakočevićfoto: Privatna arhiva

Ona ostaje vjerna tehnici akvarela koja ju je, kaže, opila, ali njome nastavlja da istražuje svoje domete, život i svijet koji se odvija, ali i da preispituje neke, naizgled sasvim obične, procese. Kao dominantan se izdvaja motiv Mediterana, Herceg Novog, tu su i pejzaži, a najčešće prikazuje biljne forme kojima se poigrava i oblikom i bojom, ali i sopstvenom emocijom, priča ona, a otkriva i da ju je jedan crnogorski predio nedavno očarao.

“Motiv Mediterana je stalno prisutan na mojim djelim i prožima se i kroz floralne elemente i vodu. Pored Boke, par radova sam posvetila i Nikšiću, odnosno jezeru Krupac koje me je opilo svojom ljubičastom paletom. Ili ga ja barem tako vidim. Ovoga puta ću predstaviti i te radove”, ističe Bakočević.

Akvarel sa motivom jezera Krupac
Akvarel sa motivom jezera Krupacfoto: Privatna arhiva

Govoreći o svojim radovima, ona ističe da se ponajviše oslanja na cvjetne, floralne motive u kojima pronalazi simboliku promjenjivosti i prikazuje ih od svježih do uvelih faza. Tako posmatrano, može se zaključiti da je priroda zapravo ogledalo života i čovjeka, pa i svih procesa koji se odvijaju u okolini, ali i unutar čovjeka...

“Biljne forme, njihova prolaznost, efemernost me uče životu. Posmatrajući krug nastajanja i nestajanja jedne forme kao i rađanja novih kolorita, podstiče me da razmišljam o svrsi postojanja”, kaže ona i podsjeća:

“Prema Polu Kleu, dijalog sa prirodom je conditio sine qua non, odnosno uslov i nešto bez čega se ne može, neophodnost, jer je čovjek dio same prirode. Kada umjetnik posmatra prirodu, variraju kombinacije pogleda čak i kada su oboje nepromijenjeni”...

Bosiljka Bakočević
foto: Privatna arhiva

Ipak, nedavno je najavila i da se u svojoj praksi “vraća crtežu”. Na pitanje šta to crtež nosi u sebi i koliko je linija važna za likovnog autora, Bakočević kaže da je to esencija...

“Povratak crtežu je neophodan jer akvarel rastoči formu. Ako ne vježbamo crtež i crtanje na dnevnom nivou, izgubimo ‘mot’. Crtež je osnova svega”, poručuje ona.

Za kraj razgovora za “Vijesti”, Bakočević najavljuje samostalnu izložbu u Pomorskom muzeju u Kotoru koja će biti organizovana u septembru, a kada je u pitanju postavka koja slijedi kaže da nema neka posebna očekivanja, već je samo srećna što može dap rikaže svoj rad.

Rad sa motivom Krupca
Rad sa motivom Krupcafoto: Privatna arhiva

Izložbu u Herceg Novom organizuju JU Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija “Josip Bepo Benković”, a otvorena je za posjetioce do 30. juna.

Bosiljka Bakočević je nedavno magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Ratka Odalovića, upravo na temu akvarela. Ranije je odbranila i završni rad iz oblasti slikarstva, u klasi istog profesora. Njen rad nagrađen je plaketom Univerziteta Crne Gore za postignute uspjehe iz oblasti umjetnosti u 2021. godini. Predstavljala se samostalno, ali i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Važno je da umjetnici budu povezani i nesebični

Bakočević je odabrana za učešće na petom Međunarodnom festivalu akvarela “Casta 2023” u Sloveniji koje se održava od 26. avgusta do sedmog oktobra. Ono što joj znači više od same selekcije je, kaže, kolegijalnost.

Bosiljka Bakočević
foto: Privatna arhiva

“Za konkurs, kojim se moglo aplicirati za internacionalnu smotru akvarela u Sloveniji, saznala sam od kolega iz Zagreba. Ovo govorim, jer želim da istaknem koliko je bitno da smo kao umjetnici povezani i nesebični. Moram da priznam da mi više znači taj gest nego sama selekcija i izlaganje. Svakako, ovo će biti moje prvo predstavljanje u Sloveniji i srećna sam što sam dobila priliku da budem jedna od predstavnica Crne Gore. Takođe, konkursi ovog tipa nam daju šansu da iskusimo međunarodno tržište i predstavimo se u inostranstvu”, kaže Bakočević.

Festival se održava u Ajdovščini, u organizaciji Međunarodnog udruženja akvarelista (International Watercolor Society - IWS). Pored Bakočević, predstaviće se i crnogorska slikarka Mirjana Vujović, kao i još oko 170 autora sa svih strana svijeta, od regiona, preko Mađarske, Francuske, Poljske, Njemačke, Austrije, Finske, Rusije, Ukrajine, Litvanije, Italije, Španije, Meksika, Izraela, Perua, Čilea...

Bonus video: