Dani albanskog filma u Crnoj Gori

Program “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog” počinje danas u Podgorici, a nastavlja se u Tuzima, Gusinju i Ulcinju do osmog juna

1884 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz jednog od filmova, Foto: Promo
Scena iz jednog od filmova, Foto: Promo

Filmski centar Crne Gore (FCCG) i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije zajednički organizuju program pod nazivom “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog”, koji će danas početi i u Crnoj Gori i do osmog juna biti održan u četiri grada, simbolično kao “Dani albanskog filma u Crnoj Gori”.

Program počinje u Podgorici konferencijom koja će se u 11.30 časova biti upriličena u Crnogorskoj kinoteci, u sali “Gojko Kastratović”, a nakon toga slijede projekcije kratkometražnih filmova: “The Planting of the Trees” čiji je reditelj Fabio Seferi, “Sheets” koji potpisuje Evi Gjoni i “Cadillac and Blackberries” u režiji Suele Bako. Program se nastavlja u 18 časova kada će biti prikazano sedam animiranih filmova za djecu koji su nastali krajem 20. vijeka, dok će projekcija dugometražnog filma “My Lake”, u režiji Đerđa Džuvanija, početi u 20 časova.

Animirani filmovi za djecu koji će biti prikazani su: “Zhgaravina”, “Stop Kundravajtje”, “Lufta per jeten”, “Arushi qe kerkonte babane”, “Dy gostite”, “Pipiruku pret 2 miq” i “Zeri i gjakut, zeri i tokes”.

Pored Podgorice, projekcije albanskih filmova biće realizovane i sjutra u Tuzima, kada će u Kulturno-informativnom centru “Malesija” u 18 časova biti prikazani kratki filmovi: “Dori” i “The Planting of the Trees”, a dugometražni igrani film “Love” u režiji Dionisa Papadimitrija, na programu je u 20 časova.

U Centru za kulturu Gusinje projekcije počinju sedmog juna u 18 časova, a najavljeni su filmovi: “Sheets” i “Cadillac and Blackberries”, a u 20 časova je na repertoaru “Love”.

Program se završava osmog juna, nakon projekcija albanskih filmova u Centru za kulturu Ulcinj, gdje će biti prikazani: “Dori”, “The Planting of the Trees” i “My Lake”.

Projekcije albanskih i crnogorskih filmova u dvjema zemljama, segment su aktivnosti kojima FCCG i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije sprovode sa ciljem jačanja bilateralne saradnje u oblasti filma. Program je počeo konferencijom 27. marta u Tirani, nakon čega su odabrani crnogorski filmovi prikazani u Tirani, Đirokastri, Valoni, Skadru.

Program je dio aktivnosti predviđenih memorandumom o saradnji između Filmskog centra Crne Gore i Nacionalnog centra za kinematografiju Albanije, koji su početkom godine u Kotoru potpisali direktori centara Aleksandra Božović i Eduart Makri. Predmet Memoranduma je saradnja centara u cilju afirmacije audiovizuelne djelatnosti i kulture, potrebe za razvojem publike, kao i podsticanja filmskih koprodukcija dviju zemalja.

Bonus video: