Takmičenje u gitari i uživanje u virtuoznosti

MIGC u Tivtu zatvoren je proteklog vikenda dodjelom nagrada u više kategorija, ali i koncertima

2856 pregleda 0 komentar(a)
Miljenović prilikom preuzimanja nagrade, Foto: Privatna arhiva
Miljenović prilikom preuzimanja nagrade, Foto: Privatna arhiva

Takmičarski program 17. Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) MIGC uspješno je završen tokom vikenda, a pored toga publika je imala priliku da uživa i u koncertnom programu.

U kategoriji solo gitare, nagrade su podijeljene u kategorijama po starosnoj dobi. Prva tri mjesta u prvoj kategoriji su osvojili Noa Šaban iz Hrvatske, Staša Šarac i Adis Sijarić iz Crne Gore, u drugoj Marijeta Nađfej i Roko Škarica iz Hrvatske i Iris Leković iz Crne Gore, u trećoj kategoriji Anastasija Vukićević iz Crne Gore osvojila je prvo mjesto, a za njom slijede i Jakov Škarica iz Hrvatske i Milo Popović iz Crne Gore.

Kristina Miljenović iz Crne Gore osvojila je prvo mjesto u četvrtoj kategoriji, Benedikt Ostojić iz Hrvatske u petoj, iz Bosne i Hercegovine Roko Škobić u šestoj i Emil H. Efendić u sedmoj.

Miljenović
Miljenovićfoto: Privatna arhiva

U prvoj kategoriji kamernih ansambala sa gitarom, nagrađenu su crnogorski predstavnici: Josip Belan, Nikolina Dževerdanović i Ksenija Kovačević u prvoj, a Nađa Begović, Nikolina Dobraćinović, Anja Petričić i Bogdan Stojanović u četvrtoj kategoriji.

Međunarodno takmičenje gitarista održano je od prvog do trećeg juna u Centru za kulturu Tivat, a takmičilo se 37 solo gitarista u sedam kategorija i četiri kamerna ansambla iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Za mladu gitaristkinju Kristinu Miljenović iz Kotora ovo je 29. nagrada, a tim povodom za “Vijesti”, nagrade upoređuje sa čokoladom i uvijek im se raduje, svakoj posebno.

“Ovo je moja 29. nagrada i znači mi podjednako kao i sve druge. Teško bih neku mogla izdvojiti, jer to je kao kad imate čokolade različitih ukusa i onda vam je svaka lijepa na svoj način”, kaže Miljenović.

Ona ističe i da su nagrade koje su godinama dolazile prava potvrda njenog rada, truda i zalaganja. Gitaru je počela da svira sa sedam godina, a posljednjih godina je ostvarila zapažene rezultate u Crnoj Gori i inostranstvu, bilo putem onlajn takmičenja ili uživo. Miljenović sada pohađa Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi prof. Srđana Bulatovića, a sa tim sazrijevanjem dolaze i drugačiji planovi i ambicije, otkriva ona “Vijestima”.

“Nagrade su uvijek drage, ali takođe mislim i da u životu nekada treba znati kada je vrijeme da se stane sa takmičenjima. Tako, u budućnosti planiram manje da se takmičim, jer nakon ove, 29. nagrade, želim da nađem put i način da napredujem kao koncertni umjetnik”, kaže mlada gitaristkinja Miljenović koja je već imala neke solističke nastupe kojima je izazvala oduševljenje publike.

Organizatori festivala Anagastum Guitar Society, u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, realizovali su i koncertni segment programa, pored takmičarskog, sa ciljem da približe zvuke gitare široj javnosti. Bosanskohercegovački pjevač, instrumentalista i kantautor Al Dino održao je koncert u okviru programskog segmenta “Festival Plus” drugog juna, a narednog dana nastupio je poznati klasični gitarista i kompozitor iz Hrvatske Neno Munitić koji je održao koncert “Ribar plete mrižu svoju”. Na njegovom repertoaru bile su dvije tradicionalne pjesme u obradi za gitaru, kao i devet originalnih kompozicija, među kojima i nova kompozicija “Romansa” koju je premijerno izveo u Tivtu.

Prenoseći utiske sa festivala, Kristina Miljenović je “Vijestima” kazala da je posebno uživala upravo u koncertu hrvatskog virtuoza.

“Najveći utisak na mene ostavio je koncert Nena Munitića. Njegove kompozicije očarale su sve prisutne koji su slušali svirku. Od njega sam dobila autogram i knjigu koju je on pisao, a u kojoj su i njegove kompozicije”, rekla je Miljenović.

J. K.

Mlada gitaristkinja Kristina Miljenović osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji, što je

29. nagrada za nju

do sada

Mlada gitaristkinja Kristina Miljenović kaže da nakon ove nagrade planira manje da se takmiči, jer želi više da napreduje kao koncertni umjetnik

Bonus video: