Foto: Milica Nedeljković

Višestruki značaj Underhilla za grad i državu

Međunarodni festival dokumentarnog filma počinje sjutra u Podgorici i do 15. juna na tri lokacije u glavnom gradu donosi raznovrstan program

3666 pregleda 43 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Milica Nedeljković
Foto: Milica Nedeljković

Brojni su pokazatelji da su stečeni uslovi da Međunarodni festival dokumentarnog filma UnderhillFest dobije status manifestacije od nacionalnog značaja, o čemu će se vijećati nakon ovogodišnjeg izdanja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

U sve ono što festival nudi, od dobre energije, muzičkog programa i prije svega kvalitetnih dokumentaraca, posjetioci mogu da se uvjere od 7. do 15. juna u Podgorici gdje će se festival održati po 14. put, ovoga puta na tri lokacije u glavnom gradu.

Priča o Titovom snimatelju iz Berana, svjedoku burnih vremena

Underhill počinje sjutra u 20.30 časova, tradicionalno na terenu Košarkaškog kluba “Budućnost” u Njegoševom parku, a u 21 čas biće prikazan film “Non-aligned Newsreels: Scenes from the Labudović Reels” rediteljke Mile Turajlić, prvi dio njenog uspješnog diptiha, najavio je umjetnički direktor i selektor Vuk Perović. Film govori o Stevanu Labudoviću, Titovom snimatelju, a na osnovu njegovih snimaka koje je napravio u Alžiru, za vrijeme rata za oslobođenje ove zemlje od francuske kolonijalne vlasti.

Scena iz filma 'Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels'
Scena iz filma "Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels"foto: Promo

"Mila Turajlić jedna od najvećih rediteljki dokumentarnog filma današnjice i članica Američke filmske akademije. Imali smo sreću da njena prethodna dva filma vidimo na festivalu i uvjerimo se da ona pravi izuzetno kvalitetne filme, koji pritom bude izuzetno interesovanje publike. Mila je ovdje na kraju dugog istraživanja napravila jedan filmski diptih. U pitanju je priča o Stevanu Labudoviću, čovjeku iz naših krajeva - iz Berana, koji je bio Titov lični snimatelj, svjedok burnih vremena, godina kad se stvarao Pokret nesvrstanih, vremena kad se geoplitičkom planu slika svijeta ubrzano mijenjala. Zato je ovaj film ponovo prikazan u takmičarskoj selekciji festivala u Amsterdamu. Drugi dio diptiha je priča o Labudoviću u Alžiru, pošto je on bio tamo pozvan da na neki način pomogne alžirskoj revoluciji da bi pokazao svijetu priču o tom oslobodilačkom ratu. Na kraju je to uspješno učinjeno, a nakon toga pojavili su se brojni zahtjevi Jugoslaviji, kao vođi nesvrstanih, da na isti ili sličan način pomogne oslobodilačkim pokretima", rekao je Perović.

On je dodao da će drugi dio diptiha zatvoriti ovogodišnji Underhill i istakao da oba filma mogu da fukcionišu zasebno i da nije neophodno gledati jedan da bi se ispratio i drugi.

Minić, Perović i Medigović
Minić, Perović i Medigovićfoto: Milica Nedeljković

Oba filma su u vantakmičarskoj selekciji, a rađeni su u produkciji "Poppy Pictures" iz Srbije, "Survivance" iz Francuske, "Restart" iz Hrvatske i "Kino" iz Crne Gore. Ovo ostvarenje podržano je od strane Filmski centar Crne Gore.

Filmovi koji mijenjaju (pogled na) svijet, uz muziku kultnih domaćih bendova

Portparol festivala Miroslav Minić kazao je da će biti prikazano ukupno 29 filmova: devet u međunarodnoj, sedam u regionalnoj i šest ostvarenja u vantakmičarskoj selekciji, kao i sedam filmova u okviru programa “7 kratkih”. Muzički dokumentarci biće prikazivani u CZK “Ribnica”, program "U fokusu", kao i do sada, u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović", a ostalo na terenu u Njegoševom parku.

Kompletan repertoar, ali i više o selektovanim ostvarenjima dostupan je i na sajtu festivala underhillfest.me.

U sklopu muzičkog programa, na otvaranju će nastupiti kultni crnogorski bend “Gospoda Glembajevi” u 22.30 časova, a zatim i DJ Peđa Radović sa setom muzike nesvrstanih, dok će na zatvaranju atmosferu uljepštati beogradski bend “Lira Vega” i DJ Dejan Vučetić Vuča iz čuvenog sastava “Darkwood Dub”.

Underhill
foto: Promo

Biće dodijeljene i tradicionalne nagrade “Maslačak” u regionalnoj i međunarodnoj selekciji, o kojima će odlučivati žiri u sastavu: Andrej Korovljev (Hrvatska), Andrijana Stojković (Srbija) i Bojan Stijović (Crna Gora). O nagradama u konkurenciji "Sedam kratkih" odlučivaće žiri koji čine studenti umjetničkih akademija - FDU i FVU i Arhitektonskog fakulteta.

"Od 7. do 15. juna uživajte u filmovima o pokretima i snimcima koji su mijenjali svijet, epidemijama, pomračenjima sunca, nezamislivim izbornim trkama, karaoke večerima, nimalo uobičajenim zalagaonicama, istim takvim budističkim sveštenicima, internet identitetima za koje ne znate ni da ih imate, književnicama koje su pomjerale horizonte, neopjevanim muzičkim divama, pjesmi uz koje generacije idu na proteste i još mnogo drugih nezaboravnih tema", najavili su organizatori ranije na svom Fejsbuk profilu.

Inicijativa da Underhill postane manifestacija od posebnog značaja

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović istakla je da je UnderhillFest Podgoricu uvrstio na evropsku mapu važnih kulturno-umjetničkih dešavanja i festivala. Tako su se stekli uslovi i da festival dobije status manifestacije od posebnog značaja, što je inicirala gradska administracija.

"Početkom januara ove godine Glavni grad je zvanično Ministarstvu kulture (MKU) Crne Gore uputio uputio zahtjev sa predlogom da Underhill festival dobije tu oznaku. Uprava grada, MKU i organizatori festivala sastaće se nakon ovog izdanja i donijeti neke konkretne odluke po tom pitanju, kako bi festival dobio ono što i zaslužuje", istakla je Medigović i u susret otvaranju poželjela vedro nebo tokom festivalskih dana.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medijefoto: Milica Nedeljković

Petar Kovačević iz Ministarstva kulture saglasan je da Underhill svojom profilacijom i profesionalnošću ima višestruki značaj za grad i državu i podstiče publiku da razmišlja o važnim temama u društvu, uključuje i mlade i predstavlja primjer dobre prakse koju treba podržati.

"Potrebno je da se svi u svakom smislu dodatno angažujemo, što MKU i radi", kazao je on i dodao:

"Podrška umjetničkim manifestacijama i festivalima propisana je Zakonom u kulturi kao i Nacionalnim programom razvoja kulture. U tom smislu, naša podrška putem Konkursa za sufinansiranje projekata i programa od javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva uvećana je za 40 odsto ove godine", rekao je Kovačević na konfereciji za medije povodom početka Underhilla.

Mnogi prepoznali vrijednosti festivala i pružili podršku

Centar za ženska prava 12, 13. i 14. juna u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u 18 časova organizuje program "U fokusu". Izvršna direktorica Centra Maja Raičević je istakla zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i promocijom ženskog stvaralaštva i tema koje se tiču ženskih i ljudskih prava.

Škola dokumentarnog filma za srednjoškolce i srednjoškolke "Teen docs" realizuje se uz podršku kompanije "One" i Filmskog centra Crne Gore. Svake večeri nakon projekcija biće realizovani razgovori o filmovima, a "One" omogućava i njihov livestream putem profila Underhilla na društvenim mrežama.

"Ovo je prilika da se podigne glas i pokaže koliko je umjetnost važna, ali i da mi to znamo, cijenimo i podržavamo. Od samog početka smo prepoznali osnovne vrijednosti Underhilla, od lokaliteta, kreativnosti, profesionalizma, a to nas je i povezalo", kazao je izvršni komercijalni direktor te kompanije Brano Đurović.

Underhill
foto: Promo

On je istakao i posebnu zahvalnost organizatorima zbog odluke da publici prikažu video časove koji su nastali u okviru projekta “Uči, saznaj i pokreni se” koji kompanija "Ona" realizuje u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom.

Nemanja Boljević iz Crnogorske komercijalne banke istakao je da ove godine prvi put pružaju podršku Underhillu i da prepoznaju njegov kontinuirani napredak i važnost.

Tradicionalno, na otvaranju i zatvaranju Underhilla, ulaz je slobodan za sve zainteresovane ljubitelje/ke dokumentarnog filma. U međuvremenu, cijena ulaznice za sve dnevne projekcije iznosi tri eura. No, za sve studente/kinje i učenike/ce koji donesu indeks, karticu fakulteta ili knjižicu ulaz je slobodan na sve projekcije. Takođe, ulaz je slobodan i za sve mlade sa Evropska omladinska kartica - EYCA.

Bonus video: