Ljepota divlje prirode i vrhunska umjetnost

Wild Beauty Art festival biće održan od 16. jula do 14. avgusta na Žabljaku, ali na novim lokacijama, nakon Odluke o zabrani izvođenja programa umjetničke muzike na Crnom jezeru, u zoni Nacionalnog parka, koju je donijela Agencija za zaštitu životne sredine

1993 pregleda 0 komentar(a)
Martinović na konferenciji za medije, Foto: Đorđe Cmiljanić
Martinović na konferenciji za medije, Foto: Đorđe Cmiljanić

Sa ciljem da umjetnički oživi i kulturno-umjetničkim sadržajem, sa punim poštovanjem i obzirom, pažljivo selektovanim programima dopuni mjesta koja su prepoznata kao predjeli posebnih prirodnih ljepote, od 16. jula do 14. avgusta na Žabljaku biće održan peti Wild Beauty Art (WBA) festival, najavio je to generalni i umjetnički direktor festivala Ratimir Martinović na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Pored bogatog sadržaja i stalnog promišljanja o važnim i aktuelnim temama u oblasti umjetnosti, crnogorske kulture, turizma, ekologije, Martinović je saopštio i da je novitet promjena lokacija, usljed Odluke o zabrani izvođenja programa umjetničke muzike na Crnom jezeru, to jest u zoni nacionalnog parka, koju je donijela Agencija za zaštitu životne sredine. To ih je podstaklo da dodatno istraže predjele Durmitora, pa će najveći dio programa biti realizovan na drugim lokacijama. Ovim povodom pokrenuće i razgovore na teme koje se nadovezuju na odluku Agencije sa pitanjem:

“Za koga postoje i u kojoj mjeri se mogu koristiti nacionalni parkovi, a u želji da se prepozna višeslojnost ove tematike sa ciljem definisanja opravdanosti, svrsishodnosti, koristi, potreba i potencijalnih zloupotreba različitih aktera u korišćenju javnih predjela posebne ljepote, značajnih i rijetkih prirodnih pojava”, obrazložio je Martinović.

Kao festival koji slavi divlju ljepotu prirode i vrhunsku umjetnost, WBA obogaćuje kulturnu i turističku ponudu, kako Žabljaka, sjeverne regije Crne Gore, tako i čitave države.

“Želim da podsjetim da smo mi od samih početaka svemu pristupili sa vizijom Crne Gore kao jedinstvenog mjesta gdje se prožima vrhunska umjetnost sa našom predivnom divljom prirodom, a kao jedan od zadataka i ciljeva zadali sebi umjetničko oživljavanje ovih nevjerovatnih prirodnih ljepota”, kazao je Martinović.

Tako se izdvojio i ovogodišnji slogan “All for One, One for All”, odnosno “Svi za jednog, jedan za sve”, a koji je poslužio i kao moto za kreiranje narativa slavnih musketara u njihovoj borbi za vrlinu, slobodu i pravdu, i to tokom mjesec dana festivala kada će se smjenjivati renomirani umjetnici različitog muzičkog izraza i žanra, sa vizuelnim sadržajem i temama iz domena ekologije.

Povezani članci

16. Avgust 2020.

Pajović: Harfa je uvijek prisutna u mom životu

“Sigurni smo da ćemo i kroz ovaj festival nastaviti doprinositi pozitivnoj promjeni, razvoju i podršci kulturne, ekološke i turističke ponude naše države, mijenjajući istovremeno i svijest domicilnog stanovništva o važnosti svih ovih elemenata na našem putu ka elitnom društvu prosperitetnih nacija”, poručio je Martinović.

On je iskazao zahvalnost i pokroviteljima festivala - Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma koje je glavni pokrovitelj i kompaniji “One”, kao i partnerima festivala: Opštini Žabljak, Turističkoj organizaciji Žabljak, Nacionalnom parku Durmitor, Međunarodnom festivalu KotorArt, ambasadama Austrije i Njemačke i Univerzitetu Crne Gore.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medijefoto: Đorđe Cmiljanić

Da Wild Beauty Art predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, a posebno sjevera i grada Žabljaka, istakao je ministar Goran Đurović na jučerašnjoj konferenciji za medije. On je kazao da tokom festivala grad “diše kulturu punim plućima”, a turistima i domaćem stanovništvu priređuje svjetski doživljaj.

Đurović je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma kao glavni pokrovitelj za ovu manifestaciju izdvojio 80.000 eura, čime podstiče i podržava unapređenje “manifestacionog turizma putem kojeg se na najlakši način može doći do ostvarenja ciljeva koji su definisani strateškim dokumentima razvoja crnogorskog turizma”.

Povezani članci

27. Jul 2022.

Kada se priroda i muzika sretnu

Izvršni direktor kompanije “One” Branko Mitrović istakao je ponos jer doprinose manifestaciji koja je od posebne važnosti za kompletnu zajednicu. Pored finansijske podrške, oni će tokom jula i avgusta obezbijediti slobodnu Wi-Fi zonu u centru Žabljaka i aktivno će se uključiti u promociju festivala putem njihovih kanala komunikacije i mreže.

“Vjerujemo da će Wild Beauty Art Festival na Žabljaku biti nezaboravno iskustvo za sve posjetioce i da će doprinijeti promociji kulture, turizma i ekologije sjevera Crne Gore”, zaključio je Mitrović.

Mitrović, Đurović i Martinović
Mitrović, Đurović i Martinovićfoto: Đorđe Cmiljanić

Na konferenciji za medije, svoje utiske sa ranijih izdanja festivala i promišljanja o njegovoj autentičnosti, značaju i doprinosu, putem video poruka podijelili su: svjetski čuveni gitarista iz Crne Gore Miloš Karadaglić, pijanisti Kemal Gekić i Matija Dedić, dirigentkinja Dragana Jovanović i gitaristi Sajmon Rajthofer i Srđan Bulatović. Svi oni saglasni su tome WBA festival na savršen način spaja prirodu i umjetnost, nudeći poseban doživljaj na svježem vazduhu, pod vedrim nebom, u tišini i miru daleko od buke urbanog života.

"Zagrebački solisti" otvaraju program

Festival će 16. jula biti otvoren koncertom na Ribljem jezeru jednog od najuglednijih orkestara iz ovog kraja Evrope, "Zagrebačkih solista", koji ove godine obilježavaju 70 godina postojanja. Za kraj festivala, na Trgu durmitorskih ratnika 13. avgusta planiran je koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra. Program će imati muzički, vizuelni i ekološki segment, a učešće uzimaju kako profesionalci iz Crne Gore i regiona, tako i iz inostranstva.

Monodrama "Ilijada" iz Sjedinjenih Američkih Država, koja spaja poznatog njujorškog pozorišnog glumca Džona Taftsa i ruskog violončelistu Dmitrija Prokofjeva biće izvedena drugog avgusta.

Pored njih planirani su i nastupi Državnog omladinskog džez orkestra iz Njemačke, Klape "Cambi" iz Zagreba, vokalnog ansambla "Collegium+" iz Beograda, nastaviće se nastupi uličnih svirača koji će svojim umijećem dati poseban štimung na različitim lokacijama, a za najmlađe su predviđene i dvije opere za djecu.

Nastupiće i muzičari iz Crne Gore, i to: violinistkinja Milica Žugić i harfistkinja Branka Pejović koje će održati zajednički koncert, sopran Sara Jovanović sa kamernim orkestrom izvešće kantatu "Apolon i Dafne", dok će violinistkinja Dina Kukalj nastupiiti na koncertu kamerne muzike sa svojim kolegama izvodeći muziku baroka kada će na štajerskoj harmonici svirati Austrijanac Jakob Štajnkelner.

Pored muzičkog programa, organizatori najavljuju i promociju knjige crnogorskog autora i novinara Vuka Martinovića "Ključevi dobra i zla", kao i program "Durmitorski razgovori" koji će voditi magistarka zaštite životne sredine Vanja Krgović Šarović. Tako festival posebnu pažnju dodatno posvećuje pitanjima ekologije i očuvanja životne sredine.

U sklopu vizuelnog programa raspisan je međunarodni konkurs za dizajn plakata na temu "Ekološka država" s obzirom na to da je Crna Gora upravo na Durmitoru proglašena ekološkom državom 1991. godine. Selektovani radovi biće predstavljeni u završnici festivala u centru Žabljaka, kada će biti dodijeljene nagrade najboljima. Pored toga, Martinović je najavio i da će izložba biti prikazana kasnije, tokom jeseni, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Bonus video: