U Budvi otvoren prvi Jadranski festival igre: Usaglašeni pokreti mladih balerina, crnogorska etno muzika...

Publika je umjetnice nagradila dugim i burnim aplauzom

3239 pregleda 40 reakcija 2 komentar(a)
Balerine Crnogorskog baletskog ansambla, Foto: TO Budva
Balerine Crnogorskog baletskog ansambla, Foto: TO Budva

Premijernim izvođenjem baletske predstave "Mediteran" Muzičkog centra Crne Gore, na najljepši način je otvoren prvi Jadranski festival igre u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva.

Uz fantastične instrumentale Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, pet balerina Crnogorskog baletskog ansambla, u koreografiji Saše Evtimove, predstavile su se sinoć publici koja je ispunila sva mjesta na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi, ples Mediterana, svu raskoš ovog podneblja, istoriju i prirodu, neprestanu borbu i uznemirenost, ali i tišinu i smirenost uz šum talasa i igre vjetra.

Pažljivo iskorišteni motivi crnogorske etno muzike, uz usaglašene pokrete mladih balerina i vizuale prirodnih ljepota koji su se utopili u kamene zidove, sinoć su stvorili jedinstveni doživljaj koji će budvanska publika dugo pamtiti.

Publika je umjetnice nagradila dugim i burnim aplauzom.

Jadranski festival igre su otvorili Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva i poznata balerina i koreograf Sonja Vukićević.

Festival se nastavlja već večeras u 21 sat, na istoj sceni, koncertom "Jugoslovenske filmske muzike", u izvođenju Jadranskog revijskog orkestra kojim će dirigovati Fedor Vrtačnik.

Numere iz poznatih filmova koji su obilježili mnoga djetinjstva i odrastanja, izvodiće solisti Dado Topić, Jelena Gavrilović, Dušan Svilar i Zuzi Zu.

Festival koji će trajati sve do 27. juna i povezati kroz umjetnost cjelokupni prostor Jadrana, među kojima i nekadašnje i buduće Evropske prijestonice kulture (Rijeka, Nova Gorica i Budva), organizuje TO Budva.

Urednik baletskog programa je Miloš Isailović.

Bonus video: