Laboratorija slobodne improvizacije na Cetinju

Gost projekta Arhiva cetinjskih bijenala in situ je eminentni bečki muzičar, kompozitor i performer Mihael Fišer

1266 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Eminentni bečki muzičar, kompozitor i performer Mihael Fišer (Michael Fischer) gost je projekta Arhiva cetinjskih bijenala (ACB) in situ, od danas do 16. juna.

Tokom tog perioda, Fišer će sa studentima cetinjske Muzičke akademije, kao i sa svim drugim zainteresovanim muzičarima, napraviće laboratoriju slobodne improvizacije u sali Muzičke akademije, kao i na odabranim lokacijama u gradu.

Fišer diriguje Bečkim orkestrom improvizatora, istražuje solo muzički performans u specifičnoj tehnici feedback saksofona, nastupa i kao radio i DJ elektronske muzike.

"U svojoj umjetnosti spaja širok luk muzičkih žanrova od noisea preko free jazza i neoavangardne umjetničke muzike i elektronike", dodaju organizatori.

ACB - in situ ima za cilj vraćanje nasljeđa cetinjskih bijenala gradu, njegovim stanovnicima i široj javnosti, kao i upoznavanje posjetilaca grada sa savremenom istorijom Cetinja, navodi se u saopštenju.

Projekat čini više segmenata: program gostovanja umjetnica/ka, teoretičarki/ra i kustoskinja/ka, koji će se odvijati tokom cijele godine, kao i kroz izložbeno-edukativni program implementiran na raznovrsnim lokacijama u Cetinju, a uvezan sa procesno orjentisanom online platformom dostupnom svim zainteresovanim posjetiocima.

Projekat organizuju Fondacija Petrović i Institut za savremenu umjetnost, pokrovitelj projekta je Prijestonica Cetinje. Projekat se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Nacionalnom bibliotekom ,,Đurđe Crnojević” i Muzičkom akademijom. Projekat je podržan od strane Gradske kafane Cetinje i MasTrade d.o.o.

Bonus video: