Zadovoljstvo je u CNP-u raditi nešto što nije mrtvo pozorište

Premijera predstave “Nesporazum”, po djelu Albera Kamija i u režiji Damjana Pejanovića, biće izvedena večeras u CNP-u, a repriza je sjutra veče

1885 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Predstava “Nesporazum”, koju je po djelu Albera Kamija u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) režirao Damjan Pejanović, najavljena je kao izuzetno važna i kvalitetna, angažovana, visokih estetskih dometa, ali i sinonim živog pozorišta. Premijerno će biti izvedena večeras na velikoj sceni CNP-a u 20 časova, a publika će moći da je pogleda i sjutra veče, najavila je portparolka Tajana Nedić je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Nedavno imenovana umjetnička direktorica Vesna Vujošević Labović istakla je tim povodom da je značajno što renomirana pozorišna kuća kakva je CNP kontinuirano pruža podršku mladim umjetnicima.

“Tako smo već i prepoznati kao adresa koja im pomaže da se otisnu i u profesionalne vode”, rekla je ona.

Nesporazum
foto: Promo

Reditelj Damjan Pejanović se nadovezao na riječi umjetničke direktorke i zahvalio CNP-u što ima razumijevanja za mlade umjetnike i njihove umjetničke širine.

“CNP je uvijek bila kuća koja ima razumijevanja za alternativu, za pozorište koje nije ono koje je već mrtvo godinama, tako da je bilo zadovoljstvo raditi u CNP-u nešto što nije mrtvo pozorište”, kratko je istakao Pejanović.

Muziku za predstavu potpisuje poznato lice nacionalnog teatra, Vjera Nikolić koja je na samom početku iskazala veliku zahvalnost fantastičnoj ekipi.

“Poslije ravno 25 godina u CNP-u, samo želim da kažem da mi je zadovoljstvo raditi nešto novo, a pogotovo nešto što je ovako živo kao što je rekao režiser. Ovo nam nije prva predstava, a nadam se da je samo jedna u nizu narednih koje slijede”, poručila je Nikolić.

Hvale upućene reditelju prepoznatljivog rukopisa, stigle su i od glumice Ane Vujošević koja u komadu tumači lik majke.

“Bilo je uživanje raditi na ovom projektu. Definitivno ćete nakon gledanja ove predstave shvatiti i uvjeriti se da Crna Gora ima izuzetnog reditelja koji će definitivno ostaviti pečat i obilježiti, ne samo crnogorsku teatarsku, nego sigurno i evropsku i svjetsku scenu”, rekla je ona.

Pejanović
Pejanovićfoto: Duško Miljanić

Glumac Petar Novaković igra Jana, a najavljujući predstavu poručio je da je kompletan tim “zajedničkim naporom i pameću došao do nečega što konačno ima smisla”. On je posebnu zahvalnost izrazio koreografkinji Tamari Vujošević Mandić bez koje predstava ne bi bila to što jeste.

Glumica Jelena V. Đukić istakla je da joj je ovaj proces drag iz više razloga...

“Srećna sam što sam imala priliku da nakon nekoliko godina radim zajedno sa Damjanom, jer smo zajedno počeli, kako u školi, tako i u ovoj kući, a zajedno smo i prestali sa radom u ovoj kući, ali se opet i vratili. Oboje se poslije toliko godina sada vraćamo CNP-u. Drago mi je što smo radili ovakvu predstavu baš na ovakav način. Mislim da je u ovakvom vremenu potrebno da ne okrećemo i ne spuštamo glavu, da pokažemo svijet kakav živimo ne onakav kakav jeste, ne onakvim kako ga zamišljamo, već onakvog kakvog ga se bojimo”, rekla je Đukić.

Teme koje se pokreću i provlače kroz djelo “Nesporazum” Albera Kamija su važne i značajno ih je izreći danas, u Crnoj Gori, Podgorici, u 2023. godini, iz tijela i muškarca i žene, konstatovala je glumica Radmila Božović.

Crnogorski pozorišni reditelj Zoran Rakočević ovoga puta se našao u ulozi glumca, što mu nije prvi put, ali je, kaže, neobično i izazovno.

Scena iz predstave: Rakočević i Đukić
Scena iz predstave: Rakočević i Đukićfoto: Duško Miljanić

“Uloga je vrlo specifična i ne mogu da sagledam cijeli koncept iz te uloge... Ali ono što mogu da vidim krajičkom oka, ali i iz razgovora o komadu i u tumačenju svega ovoga, jeste da se, s jedne strane, radi o jako angažovanom projektu, a sa druge strane, o audio-vizuelno dojmljivom projektu visoke estetizacije, što mislim da nacionalno pozorište treba da plasira i njeguje - kompletne i totalne pozorišne projekte”, poručio je Rakočević.

A Rakočević je, napuštajući cipele glumca, dodao da su se u svemu tome posložile neke “vrlo obećavajuće okolnosti” i objasnio na šta misli:“Predstava koja odstupa od dosadašnjeg repertoara na koji smo navikli prethodnih godina i, po mom sudu ga značajno prevazilazi po svim svojim kvalitetima; paralelno nova uprava pozorišta, ali i pad svih političkih struktura koje su bile značajne u prethodnim godinama u Crnoj Gori... Volim epohalno da doživljavam stvari, pa mislim da je i ova predstava jedan od tih vjesnika”, zaključio je Rakočević.

Vujošević Labović će govoriti o repertoaru kada bude ozvaničen

Na pitanje “Vijesti” da li se ovaj komad uklapa u repertoarsku viziju nove umjetničke direktorke, Vesna Vujošević Labović je kazala da će više o repertoarskoj viziji govoriti nekog narednog puta kada bude i zvanično odobren novi repertoar.

Vujošević Labović
Vujošević Labovićfoto: Duško Miljanić

“Predstava će doživjeti svoju premijeru i ja sam veoma ponosna da u ovom slučaju mogu da budem neko ispred kuće ko širi krila mladim umjetnicima i ko prepoznaje autentičan rukopis. U pitanju je velika dragocjenost, a kako mi umjetnici obično ne volimo mnogo da pričamo prije nego što se desi sama premijera, ja bih ovim završila i nekako sačuvala taj sadržaj dok ne izađe ispred publike”, rekla je ona.

Vujošević Labović je prethodno podsjetila da je “Nesporazum” dio programa doskorašnjeg direktora Marka Baćovića, baš kao i još jedna predstava za koju su probe u toku...

“Interesantno je napomenuti da je predstava ‘Nesporazum’ projekat koji je započet i (gotovo) realizovan kao dio plana i programa prethodne uprave za ovu godinu, a ujedno i završni ispit Damjana Pejanovića na trećoj godini pozorišne režije, u klasi prof. Radmile Vojvodić na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju”, rekla je Vujošević Labović.

Bonus video: