Umro Kormak Makarti, pisac romana Put, Nema zemlje za starce i Krvavi meridijan

Za postapokaliptični roman "Put" dobio je Pulicerovu nagradu za književnost, a roman "Nema zemlje za starce" pretočen je u istoimeni igrani film Braće Koen, ovjenčan Oskarom za najbolji film

6976 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kormak Makarti, jedan od najznačajnijih američkih pisaca današnjice i tvorac djela kao što su "Put", "Krvavi meridijan", "Svi ti lijepi konji" i "Nema zemlje za starce", preminuo je u 89. godini u svom domu u Santa Feu, javljaju svjetski mediji.

Kako piše list Vašington post, vijest o Makartijevoj smrti objavila je njegova izdavačka kuća Pengvin Random Haus, ali nije rekla od čega je umro.

Makarti, dobitnik Pulicerove nagrade za književnost, prepoznatljiv je, kako ukazuje Vašington post, po liričnim ali i okrutno nasilnim romanima koji su ga gurnuli u prvi ešelon moderne američke literature, a po njegovim djelima snimljeni su uspješni filmovi.

List Njujork tajms ga opisuje kao pisca "jedne mračnije Amerike" čija djela istražuju mračni svijet nasilja i autsajdera, kakav je i sam bio.

Izbjegavao je javnost i živio daleko od književnog mejnstrima. Rijetko je davao intervjue, nikada nije davao spisateljske poduke, a radnje njegovih nagrađivanih djela - začinjena scenama skalpiranja, obezglavljivanja, podmetanja požara, silovanja, incesta, nekrofilije i kanibalizma ali i povremenim izlivima nježnosti - dešavala su se u Apalačkim planinama, Tenesiju i pustinjama američkog jugozapada.

U jednom od rijetkih intervjua, koji je dao Njujork tajmsu 1992. godine rekao je da "ne postoji stvar kao što je život bez krvoprolića" i dodao: "Pomisao da ova (ljudska) vrsta na neki način može da se unaprijedi, da svi mogu živjeti u harmoniji, smatram zaista opasnom idejom".

Za postapokaliptični roman "Put" dobio je Pulicerovu nagradu za književnost, a roman "Nema zemlje za starce" pretočen je u istoimeni igrani film Braće Koen, ovjenčan Oskarom za najbolji film.

Bonus video: