Borba je u svima nama

Samostalna izložba Hajdane Kostić biće otvorena danas u Beogradu, u Srećnoj galeriji gdje će biti dostupna posjetiocima do petog jula

3659 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba crnogorske umjetnice Hajdane Kostić (Hajdi) biće otvorena danas u Beogradu, u "Srećnoj galeriji" Studentskog kulturnog centra na Cvetnom trgu, u 19 časova. Mlada slikarka i ilustratorka predstaviće beogradskoj publici djela iz ciklusa "Borba" na kojima dominiraju raskošne boje.

Kostić treći put samostalno izlaže u Beogradu, a prvi put publici predstavlja slike u tehnici akrilik na platnu na velikim formatima.

Umjetnica objašnjava da postavka nosi naziv "Borba" i tako predstavlja vječitu borbu čovjeka i čovječanstva - borbu životinjskog, instiktivnog, biološkog i razumnog, svjesnog, etičkog.

Kostić
Kostićfoto: Privatna arhiva

"Na slikama je ta borba dočarana kako kroz samu scenu slike tako i kroz borbe figura na platnu za svoje mjesto na slici, kroz simbole, kontraste boja, borbu crteža odnosno linije i slike, odnosno površine. Radovi posjeduju veliki naboj, ponegdje tenziju, ponegdje samo mnoštvo različitih energija, a neke kao da odjekuju zvukom i kricima bijesnih životinja na njima. Željela sam da predstavim tu borbu intenzivnom, snažnom, sirovom, a da kroz kolorit i pojedine simbole na slikama zadržim razdraganost i optimizam, nadu da će ljudskost i razum ipak pobijediti", kaže Kostić.

Ona dodaje da je "borba u svima nama"...

"Ali, vjerujem da ćemo u većini ipak izabrati da činimo dobro, da pazimo jedni na druge, da jedni prema drugima budemo stvarno ljudi, topli, srdačni, razumni. Borba je predstavljena, na publici je da je doživi i pronađe ove, ali i druge poruke ovih djela... Stoga, pozivam sve da dođu na otvaranje izložbe u Srećnoj Galeriji SKC-a", poručila je Kostić.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, a otvorena je do petog jula.

Bonus video: