Arheološka i konzervatorska istraživanja u Bijelom Polju

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. obuhvaćena su tri projekta iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja

3220 pregleda 0 komentar(a)
JU Muzej Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
JU Muzej Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Zaštita Hadži Danušinog vakufa i istraživanje ranohrišćanske bazilike predviđena je ugovorima o realizaciji tri projekta iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, a koje su juče potpisali predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i direktor Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Željko Kalezić.

U pitanju su ugovori iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu, odobreni od Ministarstva kulture i medija Crne Gore, saopšteno je iz JU Muzej Bijelo Polje.

“Navedenim programom obuhvaćena su tri projekta iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, a riječ je o projektima: 1. sprovođenje konzervatorskih mjera i izrada konzervatorskog projekta Hadži Danušinog vakufa u centru grada, 2. arheološka istraživanja na ranohrišćanskoj bazilici u Zatonu (Podgajnice) i izrada konzervatorskog projekta za sanaciju mosta na Bistrici”, saopšteno je iz Muzeja Bijelo Polje.

U realizaciji tih i druga dva projekta koje je odobrilo Ministarstvo kulture (Izrada crnogorskih i muslimanskih ženskih i muških narodnih nošnji i peti Intermacionalni likovni susreti “Slikari Lazovići”), partner je JU Muzej Bijelo Polje.

Bonus video: