Marija Ivanović dobitnica nagrade za poeziju "Radule Željko Damjanović"

Nagradu dodjeljuje Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića za neobjavljeni rukopis ili za knjigu poezije objavljenu u posljednje dvije godine, pjesnicima iz Crne Gore do 29 godina starosti

2136 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Marija Ivanović, studentkinja književnosti iz Podgorice, dobitnica je nagrade za poeziju "Radule Željko Damjanović". Njoj će nagrada biti uručena sjutra veče u sali „Zahumlja“ sa početkom u 19 časova. Nagradu dodjeljuje Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića za neobjavljeni rukopis ili za knjigu poezije objavljenu u posljednje dvije godine, pjesnicima iz Crne Gore do 29 godina starosti.

Nagrada Radule Željko Damjanović
Nagrada Radule Željko Damjanovićfoto: Privatna arhiva

Žiri u sastavu, Sofija Simović, predsjednica, i Jovan Drašković i Ranko Mićanović, članovi, odlučio je da je neobjavljeni rukopis Marije Ivanović, pod nazivom "Stranac u Alpima" zavrijedio nagradu koja nosi ime po rano preminulom pjesniku iz Pive. Ivanović stiče pravo učešća na književnoj manifestaciji "Pjesnička riječ na izvoru Pive", koja će se održati 21. i 22. jula u Plužinama.

U večerašnjem programu učestvuju Spasoje Bajović, predsjednik Književne zajednice "Vladimir Mijušković", pjesnici Sofija Simović i Mirko Lale Damjanović, dramski umjetnik Miro Nikolić i raniji laureati pomenute nagrade Jovan Drašković, Hajdana Simović i Tijana Draganić, dok je moderatorka večeri Kristina Radović, urednica programa u JU "Zahumlje".

Organizatori događaja, koji se održava u okviru junskog repertoara Nikšićka kulturna scena, su Književna zajednica "Vladimir Mijušković" i JU "Zahumlje".

Radule Željko Damjanović, rođen je 1959. godine u Rudinicama. Završio je Pravni fakultet u Podgorici. Objavio je knjigu "Premijera crnog kofera" dok su zbirke "Voda ime", "Prizivi nebeskog šetača" i "Slutnja sjutrašnjeg dana" objavljene posthumno. Vraćajući se sa sajma knjiga u Beogradu u oktobru 1988. godine, sa prijateljem i pjesnikom Spasojem Pajom Blagojevićem, sletio je u rijeku Drinu i tako tragično okončao i život.

Ustanovljena je književna nagrada koja nosi njegovo ime i koja se dodjeljuje svake godine u sklopu književne manifestacije "Pivski susreti".

Bonus video: