Zavodljiva i filmična izložba "Život je lijep"

Dizajnerka mode i tekstila, mr komunikologije Milena Kolinović, predstaviće svoje autentične kolaže sjutra u Budvi

1740 pregleda 35 reakcija 1 komentar(a)
Jedan od autorkinih radova, Foto: Privatna arhiva
Jedan od autorkinih radova, Foto: Privatna arhiva

Izložba slika - kolaža “La vita è bella - Život je lijep” umjetnice Milene Kolinović, biće otvorena sjutra u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u 20 časova, a u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Postavku će zvanično otvoriti predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović, a kustoskinja je istoričarka umjetnosti Vasilisa Gagović.

Izložba predstavlja seriju odabranih kolaža na kojima je Kolinović posvećeno radila u protekle dvije godine, a na djelima dominiraju ženske figure.

“Ovom izložbom umjetnica nam donosi duh različitih destinacija, otvarajući vrata svijetu mode i upoznavajući nas sa drugim kulturama koje zajedno stavlja u prvi plan. Na njenim djelima dominiraju ženske figure opasane modnim kreacijama koje umjetnica prikazuje koristeći klasičnu kolaž tehniku, kao i modnu ilustraciju pomoću koje pruža efektniji prikaz modnih detalja naspram prostora u kojem se nalaze”, zapisala je Gagović.

Autorka domišljato i vješto koristi slojevitost koju pruža kolaž tehnika, primjećuje kustoskinja i dodaje da Kolinović upotrebljava razne materijale i elemente, primjenjuje akvarel, akril i olovku kao implementarne tehnike, a time ostvaruje svijetlo-tamne efekte i kreira određenu perspektivu koja daje dodatnu dubinu njenim efektnim kolažima.

“Pored prikaza ženstvenih, samouvjerenih, slobodnih žena, urbanih i elegantnih modnih kreacija, na kolažima se mogu vidjeti i animalistički, morski i cvjetni motivi, kao i mnogobrojni detalji poput isječaka tekstova, putnih dokumenata i raznih predmeta, koje uspijeva da sjedini u živopisnu i zanimljivu simboličnu cjelinu. Na Mileninim kolažima može se osjetiti duh posebnosti ambijenta kojeg nam na kreativan način predstavlja i dočarava. Njene modne kreacije donose nam atmosferu Italije, Njujorka, Afrike, Francuske, Mediterana sa poljima lavande, a neke, postavljene u zatvoren, nedefinisan prostor, iz njega izbijaju sa još dominantnijim karakteristikama”, smatra Gagović.

Pored kolaža, publika će biti u prilici da vidi i dizajn za projekat tepiha, koji je nastao za vrijeme studija, a koji je inspirisan kolažnim skicama. Umjetnica je izložbu posvetila svojoj najvećoj ljubavi i vječnoj inspiraciji, kćerki Lari. Kroz sve kolaže predstavljene na izložbi provlači se specifičnost modnih trendova, naglašava Gagović i kaže da je svaki od njih autentičan i predstavlja kreativnost autorkinog duha.

“Na njenim kolažnim slikama osjeća se zavodljiva i filmična atmosfera sa asocijacijom na naslovne strane poznatih svjetskih modnih časopisa. Kolorističko bogatstvo ovih djela uvodi nas u posebnost likovne poetike koju karakteriše harmonija jedinstva različitosti, ukazujući na Milenin osoben umjetnički put koji će se, sigurni smo, dalje otvarati i isijavati kroz svaki njen sljedeći rad”, zaključuje Gagović.

Kolinović je po zvanju dizajnerka mode i tekstila, mr komunikologije. Rođena je 1983. godine na Cetinju, a Srednju školu za dizajn završila je u Beogradu, odsjek dizajn tekstila. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završava prvu i drugu godinu studija na odsjeku za dizajn tekstila, dok je treću i četvrtu godinu modnog dizajna završila na Fakultetu za dizajn u Beogradu. Magistrirala je na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu iz oblasti kultura globalnih medija. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi, a pored kolaža, bavi se i dizajnom unikatnog nakita, dizajnom tkanja na razboju, štampe na tekstilu i drugim tekstilnim tehnikama, poput hekleraja i pletiva, crtanjem, slikanjem i fotografijom. Živi i stvara u Budvi.

Bonus video: