Puno gledalište budvanske publike povodom virtuoznog koncerta Vasila Hadžimanova

Sinoćnji koncert je bio poseban i po novim eksperimentima sa prethodno snimljenim kanalima koji su se sjajno uklopili u virtuozno sviranje klavira

7646 pregleda 1 komentar(a)
Hadžimanov u Budvi, Foto: Turistička organizacija Budva
Hadžimanov u Budvi, Foto: Turistička organizacija Budva

Vasil Hadžimanov, nosilac titule najboljeg džez pijaniste svijeta na električnom klaviru 2019. godine, nastupio je sinoć na trgu između crkava u Starom gradu u okviru Jadranskog festivala igre Budva.

Hadžimanov je rado viđen gost u Crnoj Gori, a to je sinoć pokazalo i puno gledalište budvanske publike. Pijanista je i sam zadovoljan nastupom, a izrazio je posebno zadovoljstvo što se ovim solitističkim koncertom vratio svom primarnom instrumentu, klaviru.

"Meni su divni utisci. Volim da sviram na klaviru, instrumentu sa kojim se družim od svoje šeste godine i čini se da mi nikada neće dosaditi. Sa svojim bendom sviram klavijature i električne instrumente, a kod solističkog koncerta sa klavirom su potpuno druga pravila igre. Stvarno mi je bilo lijepo", ispričao je istaknuti kompozitor.

Sinoćnji koncert je bio poseban i po novim eksperimentima sa prethodno snimljenim kanalima koji su se sjajno uklopili u virtuozno sviranje klavira.

"Izveo sam kompozicije koje sviram samo na solističkim koncertima, to su neke moje impresije, ideje, što od nekih ranijih pjesama koje smo snimali, a koje nikada nisu realizovane, što od numera koje nikada nisam svirao. Tu se našla i kompozicija “Olas de Anhelo” koju sam snimio sa Dušanom Jevtovićem u Barseloni na našem “Duo” albumu. Tu su bile i numere sa mog solo albuma kojeg sam snimio tokom agonije sa koronavirusom."

Hadžimanova očekuje ispunjeno ljeto, te će u narednom periodu nastupati u Makarskoj, Mostaru, Čačku, a budvanska publika će ponovo imati priliku da čuje kompozcije ovog istaknutog umjetnika već u utorak, 27. juna kada će premijerno biti izveden balet “Skenderbeg” za koji je Hadžimanov komponovao muziku.

"Ovo je prvi put da pravim muziku za neku plesnu predstavu. Morao sam da se uključim na maksimum, iskombinovao sam etno momente koji su povezani sa Turskom i Albanijom, ali i ostatkom Balkana, a opet pokušao da ostanem dosljedan modernom zvuku. Ja sam vidio kako izgleda predstava i potpuno sam oduševljen! Zaista je riječ o svjetskom nivou koreografije, plesa, ideje, odnosa muzike sa igrom i pokretom, Jedva čekam da 27. juna izvedemo predstavu", istakao je Vasil Hadžimanov.

Koncert Vasila Hadžimanova
Koncert Vasila Hadžimanovafoto: Turistička organizacija Budva

Balet "Skenderbeg" je autorski porjekat multitalentovane Isidore Stanišić (koncept, tekst, režija i koreografija) rađen u koprodukciji Turističke organizacije opštine i Bitef Dance Company. Velika premijera ovog nesvakidašnjeg djela je zakazana za 27. jun sa početkom u 21h na sceni između crkava.

Ulaz na balet je besplatan kao i za sve dosadašnje programe u sklopu Jadranskog festivala igre Budva.

Bonus video: