"Skenderbeg" za kraj jadranskog festivala igre – Budva 2023.

Muziku za predstavu je komponovao poznati džez muzičar Vasil Hadžimanov

2686 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa predstave "Skenderbeg", Foto: TO Budva
Detalj sa predstave "Skenderbeg", Foto: TO Budva

Plesni traktat o herojstvu – predstava “Skenderbeg”, koprodukcija Bitef Dance Company, “Oh cinema & theatre” i Turističke organizacije opštine Budva kao sjajna završnica prvog Jadranskog festivala igre u Budvi “Predstava "Skenderbeg" je plesni traktat o herojstvu.

Detalj sa predstave 'Skenderbeg'
Detalj sa predstave "Skenderbeg"foto: TO Budva

Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture već, stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile.

Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost.

"Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?", pitanja su koja postavlja Isidora Stanišić, konceptualni tvorac, tekstopisac i rediteljka predstave “Skenderbeg”, koja će, na spektakularni način, zatvoriti ovogodišnji Jadranski festival igre u Budvi.

Detalj sa predstave 'Skenderbeg'
Detalj sa predstave "Skenderbeg"foto: TO Budva

“Skenderbeg” će budvanskoj publici biti premijerno predstavljen sjutra veče, u utorak 27. juna u 21 sat na sceni između crkava u Starom gradu, a očekuje se da ova plesna predstava u budućnosti nastavi svoj život na scenama širom regiona i Evrope. Balet “Skenderbeg” je autorski projekat multitalentovane Isidore Stanišić (koncept, tekst, režija i koreografija) rađen u koprodukciji Turističke organizacije opštine, Bitef Dance Company i “Oh cinema & theatre”.

Muziku za predstavu je komponovao poznati džez muzičar Vasil Hadžimanov.

“Ovo je prvi put da pravim muziku za neku plesnu predstavu. Morao sam da se uključim na maksimum, iskombinovao sam etno momente koji su povezani sa Turskom i Albanijom, ali i ostatkom Balkana, a opet pokušao da ostanem dosljedan modernom zvuku. Ja sam vidio kako izgleda predstava i potpuno sam oduševljen. Zaista je riječ o svjetskom nivou koreografije, plesa, ideje, odnosa muzike sa igrom i pokretom, Jedva čekam da 27. juna izvedemo predstavu", kazao je Hadžimanov.

Na koji način će sjutra veče biti predstavljen lik i život plemića, vojskovođe i gospodara koji se, kao junak, našao u dramama engleskih pisaca 18. vijeka, koji je bio inspiracija A. Vivaldiju da po njemu nazove jednu od svojih opera, čiji podvizi žive već šest vjekova i čije ime nose trg i palata u Rimu, vidjeće svi koji u utorak dođu na jednu od najljepših i najautentičnijih pozorišnih scena u regionu.

Najava predstave
Najava predstavefoto: TO Budva

Ulaz je slobodan, kao i na sve programe u organizaciji TO Budva.

Bonus video: