Sa izložbe: Andrijašević, Foto: Svetlana Mandić

Krstov povratak Bogu i čovjeku

Umjetnik prepoznatljivog i originalnog stila, istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore, Krsto Andrijašević, na izložbi u Nikšiću predstavio je nove radove motivski različitih žanrova

4546 pregleda 90 reakcija 1 komentar(a)
Sa izložbe: Andrijašević, Foto: Svetlana Mandić
Sa izložbe: Andrijašević, Foto: Svetlana Mandić

“Ponekad se čini da umjetnik ne može da vas iznenadi nekim novim radovima jer vam se čini da dobro poznajete njegov opus. Međutim, ova izložba je dokaz toga da je Krsto izvanredan umjetnik koji je uvijek pun jako prijatnih iznenađenja”, kazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić prilikom otvaranja izložbe Krsta Andrijaševića.

Na izložbi “Povratak Bogu i čovjeku”, koju su organizovali Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić i Galerija “A”, umjetnik prepoznatljiv po originalnom stilu, predstavio je nove radove motivski različitih žanrova - portrete, autoportrete, pejzaže, mrtvu prirodu, ali i one koji imaju oporište u ikoni.

Karadžić na otvaranju izložbe
Karadžić na otvaranju izložbefoto: Svetlana Mandić

“Izložba se zove ‘Povratak Bogu i čovjeku’, mada svi mi koji ga poznajemo, razumijemo i osjećamo njegove radove čini nam se da se Krsto nikada nije ni odmicao ni od čovjeka ni od Boga, koji su uvijek u fokusu njegovog interesovanja. Ali izložba može nama da pomogne da se suštinski približimo Bogu i čovjeku, jer svaka njegova izložba se sastoji od radova koji su veza između onoga što je arhetipsko, religijsko, i onog što je savremeno i pomaže nam da bolje sagledamo sebe”, istakla je Karadžić.

foto: Svetlana Mandić

Kao i uvijek kada Andrijašević organizuje izložbe, galerija je bila mala da primi sve poštovaoce njegovog djela. Istoričarka umjetnosti ima i objašnjenje zbog čega Andrijaševićevi radovi privlače publiku, čak i u vremenima kada su ljudi sve više udaljeni od kulture i umjetnosti.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Svetlana Mandić

“Imamo jako veliki broj savremenih umjetnika, ali savremena umjetnost nije uvijek čitljiva. Često je i hermetična, odbija se od nas i ne može da proniknemo u sve pojave koje umjetnik želi da prikaže svojim radom. U Krstovom slučaju to je drugačije. Nekako je to gola, suštinska istina koja je svima nama bliska, bilo da su u pitanju ljubavne teme, bilo da su portreti, ili religijske teme”, kazala je Karadžić.

Na pojedinim radovima, umjetnik je imao i tekstualne poruke, a upravo je to, smatra Karadžić, ono što, uz različite žanrove, pomenutu izložbu razlikuje od Andrijaševićevih ranijih postavki.

foto: Svetlana Mandić

“Čini se da se ova izložba razlikuje od prethodnih. Ima jedan vedriji ton, jednu vrstu optimizma i čak neke narodske pošalice koje su nam vjerovatno nedostajale u svim ovim prethodnim periodima i na neki način ovu izložbu čine još privlačnijim”, poručila je.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: Svetlana Mandić

Andrijašević je završio Pedagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsjek, u klasi prof. Jovana Kratohvila. Bavio se pedagoškim radom u Nikšiću.

“Svi moji najbolji radovi su ostali na Pedagoškoj akademiji i propali su, a sa škartom sam išao da polažem prijemni u Beogradu i odmah sam primljen”, kazao je umjetnik i u šali dodao da se od Krsta sa početka karijere razlikuje po tome što je možda tada bio bolji.

Andrijašević na izložbi
Andrijašević na izložbifoto: Svetlana Mandić

“Uvijek mi je Bog pomagao i kad sam vjerovao i kada nijesam vjerovao u njega. A nijesam uvijek vjerovao u Boga. Čak sam u manastiru Ljubostinji rekao da me interesuje samo umjetnost, a ne Bog. A zašto povratak čovjeku? Apstraktna umjetnost je pobjegla od čovjeka a ja sam se vratio njemu, na jedan možda apstraktni način. Daleko smo danas i od čovjeka i od umjetnosti. Ne razumijemo ni umjetnost ni čovjeka”, kazao je umjetnik koji je imao veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dvije retrospektivne, u Podgorici i u Novom Sadu.

foto: Svetlana Mandić

Najavio je uskoro izlazak njegove knjige “Sjećanja i još ponešto”, gdje će, kako je kazao, pored sjećanja i priče biti i njegov diplomski rad o Meštroviću i tri njegove pjesme.

“Puno želja, a malo vremena. Dragi Bože, slava Ti. Poživi me još malo da ostvarim još poneku želju. Nijesu bezobrazne”, zapisao je Andrijašević ispod autoportreta.

foto: Svetlana Mandić

Izložba u Galeriji “A” u “Trim centru” biće otvorena mjesec dana, a likovni umjetnik Mile Albijanić je u uvodnom tekstu za katalog izložbe zapisao da je “Krsto je poseban, na našoj likovnoj sceni endem, veoma rijedak i naravno neponovljiv”.

“Krstovo stvaralaštvo je praiskonsko. Kao da iz davno zaboravljenog, potisnutog, zaumnog, izviru oblici i linije, jer ne mogu tamo u tjeskobi ostati. Mjesto im je sad i ovdje, da sa nama pričaju (na našu veliku radost)”, zapisao je Albijanić.

foto: Svetlana Mandić

Prema riječima Miloša Nenezića, iz opštinskog Sekretarijata, Andrijaševićeva izložba je drugi projekat koji su realizovali sa Galerijom “A”, a nada se da će ih u budućnosti biti još.

“Baš smo bili počastvovani kada smo dobili poziv da sarađujemo na ovom projektu i rado smo se odazvali. Ovo pokazuje spremnost lokalne samouprave, da preko resornog sekretarijata, podrži ovakve događaje”, kazao je Nenezić.

foto: Svetlana Mandić

Andrijašević je umjetnik sa najvećim brojem nagrada koje dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore. Dobitnik je nagrade za skulpturu “Drago Đurović”, kao i najvećeg državnog priznanja, Trinaestojulske nagrade. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Bonus video: