Kičicom i bojom oživjela stare zanate

Izložba Nikšićanke Stanislavke Tereze Bjeletić, otvorena je u hotelu "Onogošt" do petka

1483 pregleda 0 komentar(a)
Bjeletić, Foto: Svetlana Mandić
Bjeletić, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Stanislavka Tereza Bjeletić se prije pet godina, na nagovor supruga, latila boja i četkica i počela da slika, a u hotelu "Onogoš" je organizovala prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Naši preci, naši zanati", koja će biti otvorena do petka, 30. juna.

Iako rado slika i portrete i pejzaže, prepoznatljiva je po slikama starih zanata, koje, makar na trenutak, kičicom i bojom oživi.

"Ova izložba je posvećena mojim roditeljima i svim našim precima, kao i starim zanatima. Svaka slika ima svoju priču, a dok radim i ja postanem dio tih priča. Zadržala sam sve rustične detalje. Volim da dočaram svaki detalj, jer lako je krupne stvari naslikati, ali smatram da treba prikazati detalje", kazala je Bjeletić.

Stanislavka Tereza Bjeletić
foto: Svetlana Mandić

Istakla je da je zahvaljujući slikama proširila krug prijatelja, a slikarsko umjeće i ljubav prema umjetnosti pripisuje porodičnom genu.

"U svijetu brze tehnologije i digitalizacije često se gubi veza sa tradicijom i ručnim radom koji su nekada bili osnova našeg društva. Međutim, ova izložba nas podsjeća na ljepotu i vrijednost tih starih zanata koji su oblikovali našu kulturu i identitet. Ona nam pruža priliku da zaronimo u prošlost i da se ponovo povežemo sa majstorima iz različitih vremenskih perioda", kazala je Jelena Zvicer, otvarajući izložbu.

Slike Tereze Bjeletić, dodala je ona, predstavljaju susret prošlosti i sadašnjosti, a svaki detalj na njima odražava "istrajnost, vještinu i strast majstora koji su ove zanate njegovali i prenosili sa generacije na generaciju".

Stanislavka Tereza Bjeletić
foto: Svetlana Mandić

"Ova izložba ne samo da slavi stare zanate, već nas i inspiriše na razmišljanje o tome kako te vještine mogu biti integrisane u naš moderni svijet. Možda se nalazimo u doba inovacija i modernizacije, ali stari zanati nam mogu pružiti vrijedne lekcije o trajnosti, očuvanju tradicije i unikatnosti. Neka ova izložba bude podsjetnik na vrijednost ručnog rada, kreativnosti, strasti i istrajnosti", poručila je Zvicer.

Bonus video: