Projektima štite kulturna dobra u Bijelom Polju

Ranije odobrena tri projekta

3327 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Kroz Program zaštite kulturnih dobara, JU Muzej Bijelo Polje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija realizovaće dva projekta i to: Izrada kompleta crnogorske i muslimanske nošnje za potrebe Muzeja i Internacionalni likovni susreti slikari Lazovići.

“Ovom prilikom predsjednik Opštine Petar Smolović je potpisao ugovore sa d.o.o. “Niti od zlata”, koja treba da izradi te nošnje i d.o.o. “Rams Eksplorer” koja treba da organizuje smještaj, ishranu i prevoz do lokacija za slikanje 13 učesnika ovogodišnjih susreta” ističe direktor Muzeja Željko Raičević.

On navodi da su ranije kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu, odobrena tri projekta.

“Navedenim programom obuhvaćena su tri projekta iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, a riječ je o projektima: Sprovođenje konzervatorskih mjera i izrada konzervatorskog projekta Hadži Danušinog vakufa u centru grada, Arheološka istraživanja na ranohrišćanskoj bazilici u Zatonu (Podgajnice) i Izrada konzervatorskog projekta za sanaciju mosta na Bistrici”, naveo je Raičević i zaključio da je vrijednost pet projekata 56 hiljada eura.

J. Ć.

Bonus video: