Otvoren 31. Kotorski festival pozorišta za djecu

“Predaja ključeva, koje je primila djevojčica Đeljana Ibraimi (13) poručivši gradonačelniku da su u sigurnim rukama i da ne treba da brine, upriličena je pod nazivom “Zamislite, djeco...” u režiji i po scenariju Dejana Đonovića, a u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu”, kaže se u saopštenju

2631 pregleda 1 komentar(a)
Sa festivala pozorišta za djecu u Kotoru, Foto: Agencija CG News
Sa festivala pozorišta za djecu u Kotoru, Foto: Agencija CG News

Kotorski festival pozorišta za djecu, 31. po redu, otvoren je u nedjelju na Ljetnjoj pozornici u Starom gradu, saopštili su organizatori.

Oni su naveli da je festival otvoren simboličnom predajom ključeva grada djeci, koje im je uručio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Sa festivala pozorišta za djecu u Kotoru
Sa festivala pozorišta za djecu u Kotorufoto: Agencija CG News

“Predaja ključeva, koje je primila djevojčica Đeljana Ibraimi (13) poručivši gradonačelniku da su u sigurnim rukama i da ne treba da brine, upriličena je pod nazivom “Zamislite, djeco...” u režiji i po scenariju Dejana Đonovića, a u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu”, kaže se u saopštenju.

Sa festivala pozorišta za djecu u Kotoru,  Jokić uručio ključeve gradove Đeljani Ibraimi
Sa festivala pozorišta za djecu u Kotoru, Jokić uručio ključeve gradove Đeljani Ibraimifoto: Agencija CG News

Festival organizuju Opština Kotor, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore.

Milatović na otvaranju festivala
Milatović na otvaranju festivalafoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović je djeci poželio da se svakom trenutku u životu raduju kao što to rade tokom festivalskih dana.

“Djeco, probudite se iz sna i ispunite Kotor vašim osmjesima, igrama i čistotom kojom samo dječja duša odiše i zrači. Probudite sve nas odrasle, da nas podsjetite koliko je svijet djetinjstva čaroban i čist. Pomognite nam da Kotor, Boku, našu Crnu Goru i cijelu planetu Zemlju, za koju često zaboravimo da je naš zajednički i jedini dom, sačuvamo upravo za vas djecu”, rekao je Milatović.

Milatović na otvaranju festivala
Milatović na otvaranju festivalafoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

U saopštenju se navodi da je Jokiću ključeve koji “otključavaju srce grada Kotora” predao mali admiral Bokeljske mornarice Vihor Moškov (10), koji mu je poručio “da ih za vrijeme trajanja Festivala preda u sigurne ruke”.

Jokić je rekao da je Kotor formalno postao grad čije ključeve drže djeca, ali da on mora biti i jeste grad djeteta svakog dana u godini.

“Koliko smo doprinijeli da djeca u našem gradu budu na pravi način podizana, voljena edukovana, toliko smo doprinijeli budućnosti našeg grada”, rekao je Jokić.

Takmičarski program Festivala počinje večeras u 20 sati.

“U Kulturnom centru "Nikola Đurković" biće odigrana predstava “Mogućnost zabavljanja kod ptica” BITEF teatra”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na Pjaci od kina u 20 sati i 30 minuta, dječje scensko stvaralaštvo pratećeg programa otvaraju djeca iz Pozorišne trupe “Čarobnjaci” Javne predškolske ustanove „Dragan Kovačević“ iz Nikšića, koji će se predstaviti programom “Zemlja čudesa”.

Najavljeno je da će na Ljetnjoj pozornici u 21 sat i 30 minuta biti odigrana takmičarska predstava Snežna kraljica, u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović".

“Pozorišni program ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu čini 15 predstava, od kojih je 11 takmičarskih”, rekli su organizatori.

Oni su kazali da će nastupiti pozorišne trupe iz Izraela, Švedske, Španije, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore.

Pored pozorišnog programa, Festival ima bogat edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo, kao i likovni i književni program.

Bonus video: