Alegorija slobode u procesu stradanja

Irena Lagator-Pejović predstavila se serijom fotografija “Život i institucija” na izložbi u Ljubljani

1502 pregleda 0 komentar(a)
Rad “Život i institucija”, Foto: Privatna arhiva
Rad “Život i institucija”, Foto: Privatna arhiva

Radom u procesu “Život i institucija” crnogorska umjetnica Irena Lagator-Pejović predstavila se u Ljubljani, na izložbi “Indeksi: Virus negdje u Evropi, biopolitika/nekropolitika i oblici života u savremenoj umjetnosti” koja je od sredine juna pa do sjutra otvorena u foto-galeriji “P 74”.

Postavka, koju je kurirao Miško Šuvaković, obuhvata medijske i performativne radove savremenih umjetnika koji se bave dinamičnim odnosima biopolitike, nekropolitike i oblika života u savremenom društvu, kulturi i umjetnosti.

“Cilj projekta je identifikacija događaja i procesa trajne ekonomske, ekološke, zdravstvene, političke i egzistencijalne krize u vizuelnoj i audio-vizuelnoj kulturi. Zastupljeni autori i umjetnici zainteresovani su za identifikaciju vidljivosti kontrole života (biopolitike) i kontrole smrti (nekropolitike) u vremenu neposredno prije pandemije virusa kovid-19”, navodi se u opisu postavke.

Rad “Život i institucija” Irene Lagator-Pejović predstavlja seriju fotografija koju je započela 2019. godine.

Irena Lagator Pejović
Irena Lagator Pejovićfoto: Milenko Savović

“Serija prikazuje stradale ptice na staklenim fasadama arhitektonskih objekata, snimane u različitim zemljama i regijama. Stradala tijela ovih ptica vidljiva su iz enterijera. Međutim, nedostupna za uklanjanje, ostaju izložena drugačijem procesu trajanja, na staklenim fasadama - iluzijama dubine slobodnog i dostupnog prostora”, piše u katalogu o njenom djelu.

S druge strane, ovim radom postaje vidljivo pitanje čovjekovog dominiranja prostorom i kontinuiranom kontrolom života, kako svoje, tako i drugih vrsta.

“Tako alegorija slobode postaje vidljivo povezana s procesom stradanja, otvarajući nam ovim radom kritička pitanja o tome šta odnosi proizvodnje i potrošnje tekućeg sistema znače na skali odnosa između vrsta”, obrazloženo je.

Sa jednog od predavanja
Sa jednog od predavanjafoto: Privatna arhiva

Izložba je formalizovana kroz pitanje: Da li virus ima politiku?, uz konstataciju da to nije direktna namjera virusa, ali je svakako njegov materijalni efekat.

“Zatim, definicija politike bi trebalo da glasi: politika je svaka ljudska ili neljudska aktivnost sa specifičnim uticajima na društvo! Kroz umjetnost, biopolitika/nekropolitika virusa i biopolitika/nekropolitika ljudi, suočavaju se jedna s drugom”, objašnjeno je.

Izložba obuhvata instalaciju tekstova, dijagrama, slika, crteža, fotografija, video materijala, internet umjetnosti i performansa. Svaka pozvana umjetnica i umjetnik je predstavljen umjetničkim djelom ili dokumentacijom materijala o istom. Organizovana je i javna vođena tura izložbom i predavanje dr Miška Šuvakovića o tezama izložbe, kao i diskusije putem Zooma sa umjetnicama/umjetnicima.

Bonus video: