Karmini Šilec nagrada “Darinka Matić-Marović”

Priznanje koje dodjeljuje Međunarodni festival KotorArt istaknutoj dirigentkinji iz Slovenije biće uručeno 24. jula na Pjaci od filozofa

1967 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Iztok Boncina
Foto: Iztok Boncina

Istaknuta dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka iz Slovenije Karmina Šilec dobitnica je ovogodišnje nagrade "Darinka Matić-Marović" koju, u čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu Darinke Matić Marović, dodjeljuje Međunarodni festival KotorArt.

Nagrada, koja obuhvata diplomu i novčanu nagradu, biće uručena u Kotoru, 24. jula, tokom prve večeri Pjace od filozofa, koja se ove godine održava pod nazivom "Vox feminae".

Nagrada je ustanovljena 2021. godine, a bijenalno se dodjeljuje istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom s ovog prostora.

Međunarodni žiri, sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti s prostora bivše Jugoslavije, donio je odluku većinom glasova. Članice žirija ove godine su: dirigentkinja iz Srbije Dragana Jovanović koja je prva dobitnica nagrade, dirigentkinja iz Hrvatske Antoaneta Radočaj-Jerković, dirigentkinja iz Bosne i Hercegovine Branka Radošević-Mitrović, pijanistkinja iz Srbije Marina Mikić i predsjednica žirija, profesorka muzike Dobrila Popović iz Crne Gore.

Predsjednica žirija je u obrazloženju kazala da je žiri uvažio i čvrste preporuke institucija koje su je kandidovale, a bogata biografija, posvećenost i predanost pozivu, kompletno umjetničko i muzičko-edukativno pregalaštvo potvrđuju odluku žirija.

"Doprinos razvoju muzičke umjetnosti na našem prostoru je i poseban vid djelovanja Karmine Šilec vezan za muzičku baštinu i njenu implementaciju u savremeno stvaralaštvo. Interpretacionom sintezom koja obuhvata nasljeđe narodnih pjesama, igara i muzike, Karmina Šilec koristi specifikum nasljeđa kao model za svoju savremenu umjetničku kreaciju", kaže Popović.

Slovenačka umjetnica širokog dijapazona djelovanja, stalnom potragom za novom muzikom i novim poljima scenskog izraza, kreira projekte s različitim kompanijama, operskim i dramskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta, dodaje ona.

"Originalnim i istraživačkim pristupom, Karmina je donijela svježinu u horsku muziku i muzičko pozorište gradeći sopstveni stil umjetničkog iskaza koji ne poznaje granice kultura i nacija. Svojom smjelošću, provokativnošću i erudicijom Karmina Šilec je transformisala različite vokalne ansamble u vrhunske umjetničke formacije najvišeg ranga. Proširila je polje horskog, kamernog i solo pjevanja do najsloženijih stvaralačkih prostora u sveobuhvatna, višeformna umjetnička djela", podsjeća Popović.

Projekti Karmine Šilec nagrađivani su brojnim priznanjima širom svijeta. Svojim originalnim i istraživački nastrojenim pristupom, Šilec donosi svježinu muzičkom teatru generalno... Kreativno pristupa savremenim političkim temama s težnjom da doprinese prihvatanju različitosti, bavi se mizoginijom i seksizmom kroz ispitivanje žena u izolovanim sredinama (manastiri, logori), istražuje himenologiju, koristeći se u svom radu istraživanjem nevinosti kao fenomena, navodi se u biografiji. Njen najnoviji rad "Milica" kritički osvjetljava problem femicida u Evropi. Razvila je jedinstveni umjetnički koncept "choregie" s fokusom na kreativni proces koji dovodi muzički pojam komponovanja do pozorišnih aspekata interpretacije. Umjetnička je direktorica produkcijske kuće "Carmina Slovenica".

"Sama činjenica da ova nagrada nosi ime Darinke Matić-Marović, persone koja je bila satkana od ljubavi i poštovanja prema muzici, a posebno inovativnosti i permanentnom istraživanju zvučnih prostora i izvođačkih mogućnosti ljudskog glasa, direktno upućuju na osobine koje laureatkinju nagrade treba da krase", zaključila je Popović.

Bonus video: