Grad teatar večeras podiže zavjesu

Koncert “Tribute to Ray Charles” u izvođenju Big Benda RTS i Uroša Perića na programu je na platou između hotela “Avala” i hotela “Mogren” u 21 čas

872 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Jedan od najznačajnijih festivala kulture, budvanski Grad teatar biće svečano otvoren večeras na platou između hotela “Avala” i hotela “Mogren” u 21 čas, a publika će biti u prilici da uživa u koncertu “Tribute to Ray Charles” u izvođenju Big Benda RTS i Uroša Perića.

Uroš Perić, vanserijski umjetnik iz Slovenije, srpskog porijekla, poznat je kao vrhunski muzičar izuzetne biografije i jedinstvenog talenta kojim godinama očarava slušaoce širom Evrope, Rusije, Amerike i Afrike interpretirajući pjesme iz zlatnog doba bluza, džeza i soula. Velika svestranost, koja se pokazuje kroz njegovu muziku, odvela ga je u 26 zemalja, sa više od 1000 nastupa. Uroševo pjevanje, sviranje, interpretacija i svestrana harizma naišli su na burne aplauze publike širom svijeta.

Perić
Perićfoto: Ziga Koritnik

Tokom svoje izuzetne karijere, sarađivao je sa više od 200 prestižnih imena iz cijelog muzičkog svijeta. Šila Rej Čarls, ćerka čuvenog Reja Čarlsa, opisuje ga kao pravu personifikaciju samog Reja, besmrtne legende muzičkog svijeta, koja je imala najveći uticaj na Uroševo stvaralaštvo. Uroševa scenska prisutnost i harizmatični glas vraćaju njegove slušaoce u zlatno doba džeza i bluza, a muzički poznavaoci čak upoređuju njegove klavirske nastupe sa nastupima velikog Džina Harisa.

Njegovu neopisivu energiju osjetili su i mnogi koji su sa njim radili: Šila Rej Čarls, Dajan Šur, Erni Vots, Majk Sponza, Raeletovi i mnogi drugi. Nastupao je na najprestižnijim svjetskim festivalima i prostorima, uključujući Montre, Askonu, Sankt Peterburg, Nju Orleans… Perićevi nastupi publici dočaravaju pravi sjaj i glamur zlatnog doba popularne muzike.

Big Bend RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, veoma brzo se afirmisao kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Stjepko Gut.

Ansambl je nastupao sa najvećim svjetskim imenima džez muzike. Kao značajan nosilac domaće džez scene, Big Bend RTS je održao brojne koncerte u gradovima u Srbiji, učestvovao je i na vodećim domaćim džez festivalima, a nastupao je i na mnogim poznatim svjetskim festivalima, kao i na koncertima koje je organizovao UNICEF. Dobitnik je “Sretenjskog ordena trećeg reda”, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim djelatnostima.

Orkestar je iznjedrio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svijetu, kao što su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev i Stjepko Gut.

Big Bend RTS danas je moderni orkestar, koji realizuje uspješne koncertne sezone, nastupajući sa najeminentnijim džez muzičarima današnjice iz zemlje i svijeta. U izvođačkom opusu njeguje tradiciju džez muzike, te uspješno odgovara i zahtjevima interpretacije moderne big bend muzike 21. vijeka.

Big Bend RTS sa festivalom “Grad teatar” ima višegodišnju saradnju. Od mnogobrojnih nastupa se može izdvojiti onaj na otvaranju 33. festivala kada su izvodili kompozicije koje su se našle na CD-u “Mimo od Budve” koji je realizovan u zajedničkoj saradnji RTS-a i festivala Grad teatar.

Bonus video: