Život i djelo Milice Babić

Izložba fotografija vrsne umjetnice i supruge nobelovca Iva Andrića biće otvorena danas u Herceg Novom

1158 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Milica Babić-Andrić - život i djelo” biće otvorena danas u Herceg Novom, u Kući nobelovca Iva Andrića, u 21 čas.

U fokusu postavke su fotografije iz života Milice Babić-Andrić, zajednički život Milice i nobelovca Iva Andrića, kao i radovi ove umjetnice na polju kostimografije u trideset godina dugoj karijeri. Izložba je plod saradnje Centra za kulturu Šamac, Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja grada Beograda i Muzeja pozorišnih umetnosti Srbije, a biće otvorena do petog avgusta.

Postavka je prikazana u oktobru 2022. na otvaranju manifestacije “Andrićevi dani” u Travniku, a nakon čega nastavlja svoj život: u Bijeljini, Han Pijesku, Višegradu... Gostovanje izložbe u Herceg Novom značajno je s aspekta povezivanja svih gradova u kojima su životni i radni vijek proveli Milica Babić-Andrić i Ivo Andrić.

Babić je rođena je u Bosanskom Šamcu, u trgovačkoj porodici 1909. godine. Radni vijek je provela u Beogradu, a preminula je u Herceg Novom. Školovala se u Beču i Parizu nakon čega dolazi u Beograd kao prvi školovani kostimograf. U Narodnom pozorištu u Beogradu bila je zaposlena od 1930. do 1960. gdje je dizajnirala kostime za oko 300 pozorišnih predstava, opera i baleta, a sarađivala je i sa regionalnim pozorištima.

“Osim što je pionirka pozorišne kostimografije kod nas, radila je i na kostimografiji za prve domaće filmove, a kao univerzitetska profesorica je predavala na prvoj Akademiji primenjenih umetnosti i na Filmskoj akademiji u Beogradu”, podsjećaju organizatori.

Za svoj rad je dobila nekoliko najznačajnijih priznanja, i to: Orden rada sa zlatnim vencem, kojim je nagrađena 1949. i Nagrada Sterijinog pozorja u Novom Sadu 1956. pa je tako i prva domaća kostimografkinja koja je primila tu nagradu. Kao zaslužni građanin, odnosno građanka, odlikovana je Plaketom grada Beograda 1964.

Po završetku karijere, 1963. godine, zajedno sa suprugom Ivom Andrićem se preselila u Herceg Novi, u kuću koju su izgradili nakon dodjele Nobelove nagrade. U toj kući je i preminula 1968. godine. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video: