Izložba “Čistilište” Marije Džoganović i Katarine Laković

Postavka će biti otvorena večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”

2156 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Čistilišteˮ umjetnica Marije Džoganović i Katarine Laković, biće otvorena danas u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, u 19 časova.

Izložba je koncipirana kao prostorna instalacija koja posmatrače uvlači u prostor čistilišta, kao fazu kroz koju svaki čovjek mora proći bar jednom u životu, a neki iz njega nikada ne izađu, navodi se u saopštenju.

“Umjetnice dovode u korelaciju unutrašnje-duhovno i spoljašnje-materijalno čišćenje. Ljudi u jednoj fazi duhovnog napretka imaju potrebu da čiste kako spoljašljnost tako i unutrašnjost. Pitanje je šta dolazi prvo? Da li je potrebno krenuti od spoljašnjosti-materijalnog svijeta i ići ka unutrašnjemduhovnom svijetu? Ili duhovno čišćenje inicira potrebu za čišćenjem materijalnog svijeta?ˮ, piše u najavi.

Profesorka Marija Džoganović je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na odsjeku slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Dodatno se školovala na School of Contemporary Arts u Pont Aven-u u Francuskoj. Na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Mediteran je angažovana od 2007. godine a 2021. je preuzela ulogu dekanke. Aktivno se bavi oslikavanjem murala.

Katarina Laković je kao magistrand angažovana na Fakultetu vizuelnih umjetnosti od 2015. godine kada je stekla diplomu vizuelne umjetnice. Od 2021. godine je preuzela ulogu prodekanke za nastavu.

Bonus video: