Izložba Darka Vučkovića u Budvi

Postavka će biti otvorena danas u 20.30 časova

2637 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba skulptura, crteža i slika umjetnika Darka Vučkovića biće otvorena danas u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi u 20.30 časova.

Izložbu, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, zvanično će otvoriti akademska slikarka iz Budve Dijana Lazović, a kustos je Đorđije Bato Boljević.

Tekst u propratnom katalogu potpisuje Vučković i objašnjava da su eksponati, koji će biti prikazani ovom prilikom, rezultat višegodišnjeg istraživanja tehnika i materijala u oblasti gline i mogućnosti njene obrade.

“Za razliku od procesa nastanka tih formi koji su spontani, intuitivni i neskloni racionalnim tumačenjima, tehnike u kojima su radovi realizovani su jasno definisane, kako u svojoj izvedbi tako i u filozofiji koja stoji iza njih. Skulpture su nastale kao spoj različitih vrsta gline i različitih procesa kojima je ista podvrgnuta”, piše on i nastavlja:

“Raku, kao drevna i značajna tehnika je primijenjena parcijalno ili u cjelosti na svakoj od njih. To uvijek podrazumijeva veći broj pečenja u različitim tipovima peći. Za realizaciju je bilo neophodno uvođenje peći na drva, replike tradicionalne japanske Anagama peći u umanjenoj formi, uz pomoć koje je moguće dostizanje visokih temperatura, a zatim naglo hlađenje komada u posebnoj komori. Estetika Rakua u svom korijenu oličava principe zen budizma. Ona se pojavljuje u Japanu u 16. vijeku kao reakcija na raskoš, luksuz i veličanstvenost plemstva, a njegova suština je bila pronaći ljepotu u nesavršenosti, prihvatanje prirodnog ciklusa rasta i propadanja, kao i uključivanje kvaliteta poput skromnosti, asimetrije, spokoja i organskih oblika prirode što je potpuna suprotnost današnjoj brzoj i masovno proizvedenoj kulturi za jednokratnu upotrebu”, objasnio je Vučković.

Vučković je diplomirao 2001. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Dragana Karadžića, a specijalističke studije završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Vukovića. Boravio je na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble u Francuskoj 1999-2000, kada se počeo baviti u kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom.

Predstavio se na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i značajnih nagrada. Pored ostalih, predstavljao je Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu u Italiji 2022.

Bonus video: