Ulja na dasci Mikija Radulovića

Izložba slika poznatog umjetnika biće otvorena sjutra u Petrovcu

1893 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba slika Milovana Mikija Radulovića biće otvorena sjutra u Petrovcu, u galeriji “Marko K. Gregović” Spomen-doma “Crvena komuna” u 21 čas.

Umjetnik će se predstaviti sa 50 radova nastalih tokom ove i prošle godine u tehnici ulje na dasci. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković.

Sociolog kulture Ratko Božović zapisao je da Radulovićeve slike svojom simboličkom zagonetkom, čudesnom vedrinom i vizuelnim utiskom uvode gledaoca u svijet likovnosti koji je najbliži poetskom nadrealizmu i spontanoj igri, gotovo dečijoj neposrednosti.

Jedan od radova
Jedan od radova foto: Privatna arhiva

“Bio je u pravu Zoran Pavlović kad je u njegovom slikarstvu poodavno prepoznao ‘detinjsku čednost’. To je njegovo stalno svojstvo, njegov veoma izraženi kontinutet. Iz tog kontinuiteta prepoznatljiva je crtačka virtuoznost, ali i očaravajuće prisustvo prirode u kojoj je oživljen pejzaž baš kao i životinjski svijet sa čovjekovim pogledom. Igra u njegovoj slici isto je što i vitalnost slike, igra njenog bića. Tu sliku tvori svojom izvornom imaginacijom i nadgleda njen majstor sklon fantastičnim vizijama”, zapisao je Božović.

Milovan Miki Radulović
foto: Privatna arhiva

Milovan Miki Radulović rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Pedagošku akademiju, grupa likovno vaspitanje u Nikšiću. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu, 1980. godine, magistrirao je u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umjetničkoj grupi “Generacija 9”. Priredio je oko 40 samostalnih i učestvovao na više od 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1987. godine.

Izložba u Petrovcu se može pogledati do 31. jula.

Bonus video: