Pavle i Sara pobjednici pjesničkih konkursa Centra za kulturu Plužine

Nagrade će biti dodijeljene na 52. književnoj manifestaciji “Pjesnička riječ na izvoru Pive” koja će biti održana 21. i 22. jula

4711 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnje manifestacije, Foto: Svetlana Mandić
Sa prošlogodišnje manifestacije, Foto: Svetlana Mandić

Pavle Zeljić iz Srbije dobitnik je ovogodišnje književne nagrade “Spasoje Pajo Blagojević” koju dodjeljuje plužinski Centar za kulturu. Tako je odlučio žiri u sastavu Radomir Uljarević, Milica Kralj i Milica Bakrač, a Centar za kulturu štampaće nagrađeni rukopis.

Žiri u sastavu Ranko Mićanović, Mirko Lale Damjanović i Milica Bakrač, odlučio je da nagradu “Radule Željko Damjanović” dobije mlada pjesnikinja iz Nikšića Sara Međedović.

Njima će nagrade biti dodijeljene na 52. književnoj manifestaciji “Pjesnička riječ na izvoru Pive” koja će u Plužinama biti održana 21. i 22. jula. Tokom dvodnevnog mitinga poezije, najstarije književne manifestacije u Crnoj Gori koju organizuje plužinski Centar za kulturu u saradnji sa Opštinom Plužine, nastupiće veći broj pjesnika.

Susreti počinju 21. jula u 18 časova kada će biti promovisan Zbornik radova o Budimiru Dubaku, da bi u 19,30 časova bila otvorena izložba slika (posthumno) akademskog slikara Ratka Vulanovića. Pola sata kasnije je veče stvaralaca iz Pive kada će nastupiti zavičajni pjesnici, biće predstavljene nove knjige autora iz Pive, a dio će biti posvećen sjećanju na književnike Rajka Petrova Noga i Milovana Danojlića. Prvi dan pjesničkih susreta biće završen uručivanjem nagrada dobitnicima konkursa “Spasoje Pajo Blagojević” i “Radule Željko Damjanović”.

Drugi dan susreta počeće simpozijumom kritike književnog djela Đorđa Nešića, dok je za 15 časova zakazana tradicionalna vožnja brodicom po Pivskom jezeru i predstavljanje knjige prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Spasoje Pajo Bajović” Pavla Bukilića.

Susreti će biti završeni svečanim poetskim druženjem koje je zakazano za 21 čas. Biće predstavljen portret pjesnika Živojina Rakočevića, održan miting poezije, a zavjesu na ovogodišnje susrete će u ponoć spustiti Vera Horvat.

Manifestaciju “Pjesnička riječ na izvoru Pive” organizuju Centar za kulturu Plužine i Opština Plužine.

Bonus video: