Od balkanskih do melodija udaljenih krajeva

Tradicionalno, na Dan državnosti, otvara se program Don Brankovih dana muzike, koncertom “Put oko svijeta” violiniste Nemanje Radulovića i ansambla “Double Sens”

2000 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sever Zolak
Foto: Sever Zolak

Svjetski poznati violinista jedinstvene emocije i senzibiliteta Nemanja Radulović, sa svojim ansamblom “Double Sens” koncertom “Put oko svijeta”, svečano će otvoriti program XXII KotorArt Don Brankovih dana muzike, na trgu ispred Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, u 21 čas i 30 minuta, tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore,

“Svečano otvaranje KotorArt Don Brankovih dana muzike je poseban događaj na kulturnoj mapi Crne Gore. Ono ne predstavlja samo određeni koncert u datom vremenu i prostoru već događaj koji uvijek nosi poruke mira, dijaloga i tolerancije s mjesta koje je vjekovima staro i pod zaštitom Uneska. Ovog puta iz Kotora ćemo, uz zvuke Nemanje Radulovića i njegovog sastava ‘Double Sens’, ploviti svijetom i upoznavati druge kulture, samim tim, oplemenjivati i bogatiti sopstvenu”, poručili su iz službe za odnose s javnošću ovog festivala,

Program je dio koncertne turneje i promocije novog albuma “Roots” (Korijeni) snimljenog za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine.

“Na repertoaru koncerta naći će se objedinjeni aranžmani tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom - od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana. Većinu aranžmana, uz Nemanju Radulovića, radio je pijanista Aleksandar Sedlar, koji je gost koncerta”, najavljeno je u saopštenju iz KotorArta.

Nemanja Radulović je srpsko-francuski violinista koji svojom jedinstvenom energijom, uzbudljivom virtuoznošću, dubinom izraza i avanturističkim programom potvrđuje ideju da muzika zbližava ljude, podsjećaju iz KotorArta. Nastupao je u najprestižnijim svjetskim salama, pobjeđivao na velikim violinskim takmičenjima, a kao solista nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima, dok redovno održava resitale s harfistkinjom Marijel Norman, pijanistkinjama Lor FavrKan i Suzan Manof. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Visokoj školi u Sarbrikenu, Akademiji Štaufer u Kremoni i na Pariskom konzervatorijumu.

“Double Sens” je osnovan 2008. godine, kada je Radulović okupio neke od svojih omiljenih muzičara iz Francuske i Srbije da sviraju zajedno u kamernom orkestru. Ujedinjeni prijateljstvom, s jakom ljubavlju prema muzici i izrazitom strašću prema njenom dijeljenju na sceni, članovi Orkestra sviraju zajedno širom svijeta. Orkestar je snimio pet albuma.

Bonus video: