Predstavljanje knjige poezije "Kada plivaš" Rastka Šejića u nedjelju u Tivtu

U nedjelju veče u đardinu ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu

2951 pregleda 345 reakcija 0 komentar(a)
Šejić, Foto: Časlav Petrović
Šejić, Foto: Časlav Petrović

Premijerno predstavljanje knjige poezije Rastka Šejića "Kada plivaš" održaće se u nedjelju, 16. jula u đardinu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

Promocija koj priređuju JU Muzej i galerija Tivat i Udruženje “Šta hoćeš” iz Beograda, počinje u 21 čas. O djelu će pored autora, govoriti recenzenti, pjesnik Živojin Rakočević, koji dolazi iz Gračanice, i predsjednik Opštine Tivat, inače profesor književnosti Željko Komnenović, te književni kritičar i lingvista Miomir Abović.

Rastko Šejić
foto: Siniša Luković

Odlomke iz poeme govoriće putem videa glumice Marija Medenica i Ana Rudakijević, dok će uživo stihove tumačiti glumica Marija Bergam. Izdavači poeme “Kada plivaš” su Matica Boke, novosadski "Prometej" i Udruženje "Šta hoćeš" iz Beograda.

Biće to posljednji prateći događaj tekuće retrospektivne izložbe "Pozornica snova" upriličene povodom pedeset godina slikarskog rada Zorana Mujbegovića. Ujedno, Mujbegović je i ilustrovao ovu Šejićevu knjigu poezije.

Boka Kotorska je vjekovima bila inspiracija umjetnicima diljem svjetskog šara koji su doživjeli njenu ljepotu. Od besmrtnih Šantićevih stihova o "nevjesti Jadrana" preko Dučićevog "lava kamenog" do bedekera Miloša Crnjanskog, ta djela postala su i do danas ostala dio kolektivne kulturne baštine i sjećanja čitavog područja koje dijeli isti jezik. Uspješni savremeni stvaraoci poput Milete Prodanovića i Nikole Malovića daju tom literarnom sazviježđu i gravitacionoj privlačnosti Boke dodatni sjaj. Na tom tragu, kao stranac, "furešt" po bokeški, Rastko Šejić donosi novi kvalitet u umjetnički doživljaj Boke Kotorske. Na osnovnom nivou tu je urbani jezik u susretu sa prirodom i stvarnošću "vladikinog jezera", bez okoštalosti epskog diskursa i uobičajenosti lingvističkog izraza koji pjesnici tradicionalnog stila zloupotrebljavaju u kontekstu Boke. Istinski ljubitelj i dugogodišnji "ljubavnik" Boke pjesnik Rastko Šejić čini da je Boka glavni junak poeme "Kada plivaš", sa svim svojim ljepotama i manama - stoji u najavi za promociju.

Rastko Šejić (49), kao sam sebe predstavja, je propali student svjetske književnosti i master ekonomije. Reditelj je, višestrani umjetnik, novinar, propagandista, putopisac i vođa neprofitne organizacije “Šta hoćeš”.

Tokom devedestih idejno je kao šef marketinga, predvodio pokrete za demokratizaciju društva – Studentski protest 1996/97, za koji je osmislio slogan ”Beograd je svet”, značenjski znak Pravo, sijaset letaka i uličnih akcija, kao i Studentski pokret “Otpor!” u periodu 1998/99, čiji je Šejić bio idejni tvorac.

Potred toga, vodio je i nekoliko nacionalnih kampanja nevladinog sektora. Radio je kao ratni reporter VIN-a Gordane Suše, bio asistent na stručnim ekonomskim predmetima na fakultetu, arhitekta veb sajtova, agent svjetskih rege bendova za Istočnu Evropu, kretaor koncepta za TV kanale…

Autor je dokumentarnih TV serija “Na veslu priča”, “Odliv mozgova”, “Svetski”, “Boka pomorska” “Devojke iz sedamdesetih” kao i niza dokumentarnih filmova i video spotova.

Rodbinski i umjetnički je vezan za Boku Kotorsku u kojoj naizmjenice sa Beogradom, živi i stvara te kojoj je u poemi “Kada plivaš”, podigao svojevrsni poetski spomenik.

Bonus video: