Odlazak legende: Preminula Džejn Birkin

"Najistaknutija Parižanka među Englezima nas je napustila", rekla je gradonačelnica Pariza An Idalgo

16234 pregleda 6 komentar(a)
Birkin na koncertu u Nionu, 2019., Foto: Shutterstock
Birkin na koncertu u Nionu, 2019., Foto: Shutterstock

Legendarna engleska pjevačica i glumica Džejn Birkin preminula je u 76. godini, prenosi portal Nova.rs

Francusko ministarstvo kulture saopštilo je da je zemlja izgubila "bezvremensku frankofonu ikonu".

Tamošnji mediji su javili da je Brinkin pronađena mrtva u svojoj kući, pozivajući se na riječi njenih najbližih, prenosi agencija Rojters.

Birkin je 2021. doživjela blagi moždani udar nakon što je prethodnih godina imala problema sa srcem. Ona je u inostranstvu bila najpoznatija po svom hitu iz 1969. u kojem su ona i njen tadašnji ljubavnik, pokojni francuski pjevač i tekstopisac Serž Genzbur, pjevali seksualno eksplicitnu "Je t’aime...moi non plus" ("Volim te...ni ja tebe")

Živjela je u Francuskoj od kasnih 1960-ih i pored pjevanja i uloga u desetinama filmova, bila je popularna figura zbog svoje tople prirode, odlučne borbe za ženska i LGBT prava.

"Najistaknutija Parižanka među Englezima nas je napustila", rekla je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

"Nikada nećemo zaboraviti njene pesme, njen smijeh i njen neuporediv naglasak".

Džejn Malori Birkin rođena je u Londonu u decembru 1946. godine, kao ćerka britanske glumice Džudi Kembel i komandanta Kraljevske mornarice Dejvida Birkina. Prvi put je izašla na scenu sa 17 godina, a zatim se pojavila u mjuziklu "Passion Flower Hotel" iz 1965. Dirigenta i kompozitor mjuzikla je bio Džon Beri, za koga se ubrzo udala.

Brak je okončan kasnih 1960-ih. Prije nego što je prešla kanal sa 22 godine, stekla je slavu u kontroverznom filmu Mikelanđela Antonionija iz 1966. "Blow-Up", pojavivši se gola u sceni seksa u troje.

U Francuskoj je zaista stekla slavu, koliko zbog ljubavne afere sa nacionalnom zvijezdom Genzburom, tako i zbog svog dječačkog stila i simpatičnog britanskog naglaska kada govori francuski, za koji su neki rekli da je namjerno gajila.

Nakon raskida te veze 1981. godine, nastavila je karijeru pjevačice i glumice, nastupajući na sceni i izdajući albume kao što su "Baby Alone in Babylone" 1983. i "Amour des Feintes" 1990. godine.

Napisala je sopstveni album "Arabesque" 2002. godine, a 2009. objavila je kolekciju snimaka "Jane at the Palace".

"Nezamislivo je živjeti u svijetu bez tebe", rekao je francuski pjevač Etjen Daho, koji je producirao i komponovao njen poslednji album 2020. godine.

Birkin je na snimanju filma "Slogan" 1969. prvi put upoznala Genzbura, koji se oporavljao od raskida sa Brižit Bardo, i njih dvoje su brzo započeli ljubavnu vezu koja je zaintrigirala naciju.

Iste godine su objavili "Je T'Aime... Moi Non Plus" pjesmu o fizičkoj ljubavi originalno napisanu za Bardota u kojoj su Genzburovi eksplicitni tekstovi isprekidani dahtavim jaucima i plačom iz Birkin. Pjesmu je zabranio Bi-Bi-Si, a osudio Vatikan.

Iza nje su ostale dvije ćerke, pjevačica i glumica Šarlot, rođena 1971. i Lu Dojon, takođe glumica, rođena 1982.

Imala je i ćerku Kejt, koja je rođena 1967., a umrla 2013. godine.

Bonus video: