Ugledni gosti Grada teatra izveli djela Paraća, Čajkovskog i Betovena

Muzički program 37. festivala Grad teatar sinoć je bio u znaku Borisa Kraljevića i Zagrebačkih solista koji su, za publiku na sceni između crkava, izveli djela Frana Paraća, Petra Iljiča Čajkovskog i Ludviga Van Betovena

4183 pregleda 0 komentar(a)
Koncert Borisa Kraljevića i Zagrebačkih solista na Grad teatru u Budvi, 19. jula 2023. godine, Foto: Grad Teatar Budva
Koncert Borisa Kraljevića i Zagrebačkih solista na Grad teatru u Budvi, 19. jula 2023. godine, Foto: Grad Teatar Budva

Boris Kraljević je pijanista međunarodnog ugleda i dugogodišnji prijatelj festivala Grad teatar. Završio je nižu muzičku školu u rodnom gradu Herceg Novom (klasa Milene Lučić), srednju u Sarajevu (klasa Nede Stanković), a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu „Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Lava Naumova. Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio recitale i klavirske koncerte (uz simfonijske i kamerne orkestre), svirajući često i kao član uglednih kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama u Singapuru, Beču, Ženevi, Moskvi, Kairu.

Koncert Borisa Kraljevića i Zagrebačkih solista na Grad teatru u Budvi, 19. jula 2023. godine
Koncert Borisa Kraljevića i Zagrebačkih solista na Grad teatru u Budvi, 19. jula 2023. godinefoto: Grad Teatar Budva

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vođstvom poznatog violončeliste Antonija Janigra. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz poznatog violinistu Sretena Krstića kao svojeg koncert majstora, a ujedno i koncert majstora Minhenske filharmonije. Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama. Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasična, romantička, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih kompozitora. Dodijeljene su im mnoge nagrade i priznanja, a ovo im je prvo gostovanje na Gradu teatru.

Kraljević je nakon koncerta kazao da je već izvjesno vrijeme želio da izuzetan ansambl Zagrebačkih solista dovede u Crnu Goru.

Kraljević
Kraljevićfoto: Grad Teatar Budva

“S obzirom da imam sjajnu saradnju sa Gradom teatrom i uvaženom direktoricom Milenom Lubardom Marojević, tako se sve spojilo da smo se dogovorili i ugovorili njihovo gostovanje u Budvi. Ona mi je ljubazno povjerila izbor repertoara i moja želja je bila da se svi umjetnici koji su van Crne Gore, a dolaze u nju, predstave sa po jednom kompozicijom autora države iz koje dolaze. Ova dva stavka za gudače Frana Paraća koje ste imali priliku da čujete su baš pisani za Zagrebačke soliste i to se čulo po njihovoj izvedbi, oni to sjajno interpretiraju”, kazao je on i istakao da su tokom koncerta izveli transkripciju Betovenovog klavirskog koncerta br. 1 u C-duru.

Ništa manje impresivna je, dodao je on, Serenada Čajkovskog.

Detalj sa koncerta
Detalj sa koncertafoto: Grad Teatar Budva

“On je pisan za klavir i simfonijski orkestar, međutim ove transkripcije su pisane za različite ansamble još za vrijeme Betovenovog života što je sasvim razumljivo jer je i sam kompozitor volio da se njegova djela izvode što češće i u svrhu kućnog muziciranja”, rekao je.

Pijanista Kraljević je kazao da uopšte nije razmišljao kako će biti prihvaćen koncert jer jako vjeruje u festival Grad teatar.

“Vjerujem u divnu pažnju i vibracije budvanske festivalske publike i nisam se prevario. Divno sam se osjećao večeras na koncertu i biću iskren, želim da opet sviram na ovom festivalu”, dodao je Kraljević.

Bonus video: