"Ključevi dobra i zla": Triler u kojem se prepliću priče iz tri vijeka

U sklopu Barskog ljetopisa predstavljena knjiga Vuka Martinovića

2120 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije Vuka Martinovića, Foto: Barski ljetopis
Sa promocije Vuka Martinovića, Foto: Barski ljetopis

Predstavljanjem knjige “Ključevi dobra i zla” autora Vuka Martinovića, preksinoć je na platou ispred Dvorca kralja Nikole započeo Književni program “Barskog ljetopisa”.

Moderatorka ove dobro posjećene književne večeri Jasenka Lalović, spisateljica, publiku je najprije upoznala sa činjenicom da je Vuko rođen u Podgorici, odrastao u Baru, a živi u Novom Sadu, istakavši da je “u ovom romanu vidjela svaku stopu barsku”.

Što se tiče samog naziva, Martinović objašnjava da on potiče od jednog starog islamskog učenja koje se zove “ključevi dobra i katanci zla”. Po njegovim riječima, dobri su oni koji drže ključeve dobra i katance zla, dok su zli oni koji drže ključeve zla i katance dobra, sa čim se filozofi, uglavnom, ne slažu, smatrajući da je zlo samo odsustvo dobra. Pojašnjavajući da se u ovom istorijskom trileru prepliću tri priče iz tri vijeka, Vuko je kazao:

“U onoj iz XIX vijeka, junak nosi svog teško ranjenog oca od Ulcinja do Cetinja i usput se, osim surovih predjela, susreće sa ličnim demonima. U drugoj, u XX vijeku, čovjek pokušava da se približi majstorima iz Kremone i napravi savršenu violinu, dok u trećoj moderni junak tvrdi da je nepravedno dospio u zatvor i pokušava da se izvuče. Jedan tragični događaj će spojiti ove priče”, ispričao je Martinović upoznajući publiku sa sadržajem svog prvijenca, naglašavajući da je to samo okvir, a da su mnogo važnije emocije koje njegovo djelo proizvodi kod čitalaca i poruke koje šalje.

Knjiga obrađuje više tema, a Martinović je sa posjetiocima podijelio zaključke svojevrsnog istraživanja u potrazi za odgovorom na pitanja zašto se smatra da su Crnogorci lijeni i zašto nema života bez kulture i umjetnosti.

“Ratničkim plemenima je borba za slobodu bila sve, pa ne čudi što su ratnici osjećali prezir prema radu. Lijenost Crnogoraca je na nivou vica i nije loše da se šale sami sa sobom jer samo duhoviti narodi mogu da se smiju i sebi”.

Kroz priču o jataganu koji je imao magijsko svojstvo i bio moćno oružje za ubijanje da bi se kasnije transformisao u oruđe za izradu umjetničkog djela, autor pojašnjava da je želio da pokaže da i nešto što je prokleto, u pravim rukama može biti pretvoreno u zlato.

Autor se osvrnuo i na gimnazijske dane koje je proveo u Baru, violinama koje je gradio njegov djed Novak i koje su bile česta tema njegovih pismenih radova, ističući da je upravo iz tih porodičnih, a kasnije svojih novinarskih, zanimljivih, ali i teških priča koje su mu “ležale na leđima” nastao roman “Ključevi dobra i zla”. Tema koja trenutno zaokuplja njegovu pažnju je odlazak velikog broja Crnogoraca u Ameriku početkom XX vijeka, što će biti i nastavak ovog romana čija je priča zatvorena, ali su “ostavljena mnoga vrata i mnogi ključevi”.

Bonus video: