Dva izvođenja "Ćelave pjevačice"

Za vikend na "Purgatorijama"

2209 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od ranijih izvođenja, Foto: Centar za kulturu Tivat
Sa jednog od ranijih izvođenja, Foto: Centar za kulturu Tivat

Pozorišna predstava "Ćelava pjevačica“ u produkciji Centra za kulturu Tivat, biće izvedena u subvotu 22. i nedjelju 23.jula na Međunarodnom festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije“ koji se održava u Tivtu.

Predstava će biti igrana na ljetnjoj pozonici u Tivtu obje večeri sa početkom u 21.30 sati.

Po adaptiranomo tekstu Ežena Joneska, "ćelavu pjevačicu“ je adaptirao i režirao Jagoš Marković koji je za predstavu napravio i izbor muzike.

Joneskov originalni tekst na bokeški dijalekt preveo je Neven Staničić koji potpisuje i scenski govor, kostime je uradila Marija Marković-Milojević, scenografiju Tara Lazarević-Kisić a dizajn svjetla Radomir Stamenković.

U ovoj verziji kultne Joneskove antidrame igraju Olga Odanović, Branko Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Popović.

Sa jednog od ranijih izvođenja 'Ćelave pjevačice'
Sa jednog od ranijih izvođenja "Ćelave pjevačice"foto: Centar za kulturu Tivat

"Kao što po pravilu, nema civilizacije koja svojim vrhuncima nije iznjedrila sopstvene apsurde kao ubjedljive potvrde trajanja; koformizam, kao postignuti nivo odnosa izvan kojeg je nemoguće njeno razumijevanje; konačno, pravila i odnose komunikacije zasnovane na upotrebi i razmjeni takozvanih „aposlutnih istina“, jezičkih fraza i dosjetki, na kojima se temelji „red i pristojnost“ njenog okruženja, tako smo recept i pravio na „domaće“ poozorišno istraživanje Joneskove „anti drame“ svjesno potražili i začinjeli osobenostima Boke, ubijeđeni da joj na taj način priređujemo i omaž koji je zaslušila", zapisao je u afišu nove predstave, jedan od njenih idejnih tvoraca Neven Staničić.

Bonus video: