Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta gost Festivala u Trebinju

O navedenim izdanjima govoriće urednica Slavojka Marojević i dr Radoje Femić, saradnik na Filološkom fakultetu u Nikšiću

1664 pregleda 0 komentar(a)
Promocija zbirki, Foto: Svetlana Mandić
Promocija zbirki, Foto: Svetlana Mandić

Večeras će se, na na 66. Festivalu festivala u Trebinju, predstaviti izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta, koja će, u sali Kulturnog centra, u 19.30 časova, u pratećem programu promovisati tri izdavačka projekta: "Sabrane drame" (savremeni dramski pisci u Crnoj Gori), "Drame" Veljka Mandića i "Hamlet na korzou" Milorada Boškovića, zbornik radova o pozorišnoj i filmskoj umjetnosti.

O navedenim izdanjima govoriće urednica Slavojka Marojević i dr Radoje Femić, saradnik na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Knjiga „Sabrane drame“ sadrži 23 drame 14 dramskih pisaca srednje i mlađe generacije.

"Literarni naslovi u ovoj zbirci demonstrirju puni, u najboljem smislu, neselektivni dinamizam savremenog dramskog stvaralaštva u Crnoj Gori i predstavljaju putokaz u kom se pravcu kreće savremena crnogorska drama“, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuje direktor Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović.

U zbirci "Drame", koja je nedavno objavljena u saizdavaštvu sa Bibliotekom "Njegoš" iz Nikšića, prvi put je objedinjen dramski rukopis Veljka Mandića.

"Mandić nije samo poznat kao glumac, već i plodan dramski pisac, adaptator, reditelj, animator i organizator pozorišta u širem kontekstu te riječi. Kritika ga je prepoznala i kao rodonačelnika komediografske literature u Crnoj Gori poslije Drugog svjetskog rata i pisca koji je imao tendenciju za humanizacijom čovjeka i deblokiranjem anahronog dijela crnogorske svijesti koja je prijetnja razvoju", navodi se u saopštenju.

"Hamlet na korzou“, književnika, scenariste i novinara Milorada Boškovića je žanrovski raznolik zbornik koji sintetiše iskustva i znanja (pozorišna, filmska, menadžerska) i sugeriše promišljanja o stvaralačkom činu u dramskoj i filmskoj umjetnosti.

"Ovaj enciklopedijski rukopis Boškovića obiluje memoarskim elementima i sadrži kritičke oglede o pozorištu, studije o filmu i članke o događajima i ličnostima u tim sferama umjetnosti u Crnoj Gori, ali i u vodećim svjetskim pozorišnim i filmskim centrima u drugoj polovini XX vijeka. Ovaj projekat Nikšićko pozorište realizovalo je 2020. godine u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem".

Sva tri izdanja Nikšićkog pozorišta sufinansiralo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Bonus video: