“Narativ dizajna” od četvrtka na Cetinju

Izložbu Maše Vukmanović organizuje Narodni muzej Crne Gore, gdje će biti predstavljen veliki broj projekata

1453 pregleda 0 komentar(a)
Maša Vukmanović, Foto: Privatna arhiva
Maša Vukmanović, Foto: Privatna arhiva

Izložba dizajnerke Maše Vukmanović “Narativ dizajna” biće otvorena u četvrtak, 27. jula, u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Na izložbi koju organizuje Narodni muzej Crne Gore biće predstavljen veliki broj projekata, od brendiranja i grafičkog dizajna, sve do proizvoda, namještaja i prostornog dizajna.

“Radovi nastali u nešto više od deset godina potvrđuju jasnoću i prefinjenost rukopisa dizajnerke koja dosljedno pažljivo gradi sve elemente u potrazi za konačnim rješenjem. Uvijek individualnim pristupom i insistiranjem na originalnom taj je posao definitivno otežan. Pritom se definisan i snažan rukopis ne nameće rješenju, ostaje uvijek vidljiv tačno onoliko koliko je potrebno da prenese poruku, da predstavi priču. Isto tako, kroz godine, u saradnji s drugim dizajnerima, dizajnerskim kolektivima, arhitektima, stručnjacima iz različitih područja, Maša Vukmanović produktivan je dio timova, funkcioniše u sinergiji, pridonosi, ipak pritom uvijek ostaje svoja, nenametljiva, ali i te kako vidljiva, individualka u grupi”, zapisala je u katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Ksenija Foretić.

Kustoskinja izložbe biće istoričarka umjetnosti Snežana Ivović.

Maša Vukmanović, rođena je u Parizu 1979. godine. Nakon gimnazije završava Studije dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer produkt dizajn. Karijeru započinje još za vrijeme studija radeći kako na projektima vizuelnih komunikacija za različite kulturne manifestacije, tako i na svojim prvim proizvodima za Cedevitu. Od 2003. radi u agenciji Public Image, da bi 2005. otvorila svoj prvi multidisciplinarni studio za dizajn.

Kreativni studio Maša Vukmanović otvara 2014. Studio je angažovan u projektima širokog spektra dizajna, od dizajna sitnih upotrebnih predmeta, preko dizajna kompleksnijih uređaja i namještaja, do dizajna izložbenih štandova, enterijera, prodajnih mjesta i prostornih intervencija. Osim produkt dizajna u širem smislu, aktivna je i u području brendinga i vizuelnih komunikacija.

Od 2018. angažovana je kao kreativni direktor u brendu namještaja Milla&Milli.

Maša Vukmanović aktivan je izlagač. Od 2003. radove kontinuirano izlaže na svim relevantnim domaćim i međunarodnim strukovnim izložbama u raznim kategorijama - produkt dizajn, vizuelne komunikacije, prostorne intervencije, cjeloviti projekti. Radovi su joj prikazani na svim bitnim sajmovima namještaja poput milanskog Salone del Mobile, pariškog Maison et Objet itd.

Dobitnica je mnogih domaćih i svjetskih strukovnih nagrada u različitim kategorijama, uključujući Red dot Design Award, Red dot Brand Award, iF Design Award, German Design Award, German Brand Award, Archiproducts Design Award, Big SEE Wood Design Award, Big SEE Product Design Award, kao i nagrade i priznanja HDD-a (Hrvatsko društvo dizajnera).

Izložba će biti otvorena do kraja avgusta.

Bonus video: